Leuker kunnen we het niet maken… 

Makkelijker wel? 

Belastingaangifte doen is in veel gevallen makkelijker dan je denkt. Door het imago van vroeger slaken we echter een zucht wanneer het weer zover is. Natuurlijk kan ik ook leukere dingen verzinnen om te doen. Lekker in de tuin aan de slag gaan met dit mooie weer, door je social media scrollen of met een kop koffie van het zonnetje genieten. Genoeg leuke dingen en toch…. ook je belastingaangifte kan leuk zijn. 

En eerlijk is eerlijk, sommige dingen heeft de Belastingdienst echt wel makkelijker gemaakt. De regeltjes en uitzonderingen echter niet! Die lijken met het jaar ingewikkelder te worden. Maarja, hoe kan het ook anders wanneer zoveel politieke partijen aanpassingen willen voordat een voorstel wordt aangenomen. Dan krijg je gedrogtjes. 

Hier ga ik het echter niet over hebben. Ik wil jullie wijzen op twee mogelijkheden om geld terug te krijgen, via de belastingaangifte, die veel mensen helaas niet weten. En omdat ze het niet weten, doen ze geen aangifte en omdat ze geen aangifte doen, krijgen ze geen geld terug.  

Doe jij nooit aangifte? Dan is dit voor jou interessant! 

Bijbaantje, stagevergoeding, seizoenswerk 
Heb je één of meerdere bijbaantjes, stagevergoeding of een paar maanden van het jaar fulltime gewerkt? Grote kans dat de werkgever dan te veel loonheffing heeft ingehouden. Iedereen heeft recht op een bepaald bedrag aan loonheffingskorting. De werkgevers en uitkeringsinstanties houden hier iedere maand voor 1/12 deel rekening mee. Wanneer je niet fulltime werkt, kan het gebeuren dat er te veel loonheffing is ingehouden en door aangifte te doen, krijg je dit terug. 

Mijn dochters hebben al aangifte gedaan en krijgen ieder een paar honderd euro terug. De oudste zelfs €1.230,- en de jongste van 17 jaar €427,-. Dat is toch heerlijk! Zonde om te laten liggen. Download de app “Aangifte inkomstenbelasting” en doe in 5 minuten aangifte. Blijkt het dat je niks terug krijgt, verstuur je de aangifte gewoon niet. 


De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) 
Hoe hebben ze deze naam kunnen verzinnen :)? 

Deze korting krijg je wanneer je een kind verzorgt van jonger dan 12 jaar. Bij je aangifte 2021 betekent dit dat je kind geboren moet zijn na 31 december 2008. De korting is voor de partner met het laagste arbeidsinkomen (voorwaarde is wel dat dit inkomen, in 2021, hoger is dan €5.154,-). Ben je alleenstaande ouder dan heb je ook recht op deze korting. En ook bij co-ouderschap, wanneer je kind niet bij jou staat ingeschreven. 

Doe je sowieso belastingaangifte en heb je recht op IACK dan krijg je deze korting (die kan oplopen tot €2.815,- voor 2021) automatisch. Doe je geen aangifte …. dan mis je deze korting! Ook hierbij geldt: doe aangifte en krijg je niks terug, verstuur je de aangifte gewoon niet. 

Tips

  1. Je kan tot 5 jaar terug belastingaangifte doen. Krijg je dus geld terug? Check dan ook de voorgaande jaren! 
  2. Moet je meer dan €49 belasting betalen dan ben je verplicht aangifte te doen. 
  3. Krijg je minder dan €16 terug dan keert de Belastingdienst niet uit. 

Wil je meer grip op je geld? Volg Budgetcoach Waddinxveen op Instagram voor inspiratie en tips! 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter