Het herstelplan

Als boter na de vis komt het huidige college van B&W van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een dag na de gemeenteraadsverkiezingen met het financiële herstelplan. De oppositie partijen stellen terecht vast dat dit eigenlijk NU al gepubliceerd zou moeten worden. Het zal toch al zo goed als af zijn, mag je verwachten. Anders had een concept ook al wel naar de voltallige gemeenteraad verstuurd kunnen worden.

Toch wel heel frappant dat dit college, inclusief de coalitiepartijen in de gemeenteraad, de schuldenlast al zoveel heeft laten oplopen, nu  (pas) met een herstelplan komt. Overigens wel noodzaak want de schuldenlast stijgt gedurende de komende jaren van 143 miljoen in 2021 naar 167 miljoen in 2024 volgens de laatste begroting.

Dus dat herstelplan had er eigenlijk al veel eerder moeten zijn, maar ja dat zal ergens pijn gaan doen en vermoedelijk zal die pijn voor een groot deel bij de burgers terecht komen, hetzij direct via belasting-verhogingen of indirect via besparingen op verschillende gebieden die ook de burger indirect raken.

Is dit dan verkiezingsfraude of verkiezingsbedrog zou je kunnen stellen, nadat eerder al in de KOBR een lofzang door de eigen wethouders is gegeven, volgt de bittere pil na de verkiezingen. Misschien toch uit angst voor het stemgedrag van de burgers? Maar vreemd is het zeer zeker.

Het bericht van de oppositiepartijen in het AD om het herstelplan nog voor de verkiezing bekend te maken snijdt dus wel degelijk hout.

Nee, dit lijkt dus niet op openheid van de huidige coalitiepartijen of het voltallige college en dat maakt het ook weer duidelijk dat de lokale politiek, oppositie uitgezonderd, niet open naar de burger toe is, ondanks dat men er de mond vol van heeft. En dan maar raar vinden dat er zo weinig vertrouwen is in de lokale politiek?

Ik zal geen stemadvies gaan geven, maar dit stemt toch wel tot nadenken. Ik ga overigens wel stemmen, dat kan ik overigens iedereen aanraden!

Cornelis Hagen

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter