De boodschap van de gemeente is duidelijk, het geld is op!

Het lijkt de roze olifant in de verkiezingscampagne te zijn, die overigens tot nu toe nogal timide verloopt. Nu is er vanzelfsprekend een vreselijke oorlog in de Oekraïne aan de gang, die angstaanjagend dichtbij is, maar ondertussen wordt de gemeente overspoeld met allerlei verkiezingsleuzen die te pas en te onpas zijn neergezet, waardoor je mag verwachten dat de precariobelasting en dito vergunningen in ieder geval voor wat extra inkomsten gaan zorgen.

Vorige week kregen de fractieleiders van onze politieke partijen echter een kraakheldere boodschap vanuit de gemeente. Het geld is op! Alle schitterende verkiezingsbeloften over mooie fietstunnels, extra sportvelden of sociale voorzieningen ten spijt. Reken er als inwoner niet op, want we zitten heel zwaar in de schulden. Zo zwaar dat er binnen de gemeente niet meer wordt gesproken over ‘5 voor twaalf’ of ‘zelfs vijf over twaalf’, maar doodleuk over ‘half één’.

De gemeentelijke begroting was dit jaar hakken over de sloot. Dankzij een eenmalig extraatje vanuit Den Haag, maar vooral dankzij een vrij creatieve budgettering kwamen we net niet onder toezicht van de provincie te staan. Een aantal voorzieningen werd gemakshalve maar niet meegenomen. Zoals het nieuwe afvalbrengstation, de nieuwbouw voor het Streekmuseum en zo zijn er nog een paar te noemen.

Vorige week besloot de gemeenteraad dat er een onderzoek moet komen voor een ‘robuust parkeerplan’ in Bodegraven. Kosten bijna anderhalf ton. Zo loopt de teller weer aardig op. Als we doorgaan, dan zitten onze kinderen over zo’n 20 jaar tegen een schuld van 250 miljoen te hikken. Ten minste als we het toch nog voor elkaar krijgen om woningen voor onze jongeren te bouwen, anders zijn ze verhuisd ‘;naar elders’.

De afgelopen jaren is er niet helemaal lekker op de schatkist gelet, dus is de wethouder met zijn medewerkers druk bezig met een herstelplan. Opmerkelijk genoeg wordt deze na de verkiezingen naar buiten gebracht, zodat u dan pas krijgt te horen dat die verkiezingsbeloften er helaas niet in zitten. Benieuwd welke lijsttrekker nog voor de verkiezingen die olifant bij zijn slurf durft te pakken.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter