Hoe afhankelijk is Bodegraven-Reeuwijk van Russisch gas?


Nu de spanningen in Europa oplopen door de Russische inval in de Oekraïne zijn regeringsleiders in Brussel en Washington naarstig op zoek naar het juiste antwoord. Het is duidelijk dat dit niet eenvoudig zal zijn. Te zware economische sancties gaan ook burgers en het bedrijfsleven hard treffen. Bovendien blijkt meer dan eens hoe kwetsbaar de Europese energiemarkt is geworden. Het Russische bedrijf Gazprom heeft ook in Nederland de markt stevig in handen en volgens het vorig jaar gepubliceerde onderzoek van het platform Follow the Money is ook de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een van de 120 gemeenten die een langlopend contact met Gazprom heeft afgesloten.


Inmiddels is er online een petitie gestart die gemeenten oproept om de contracten met Gazprom te verbreken. Tien jaar geleden opende Gazprom Energy zijn eerste kantoor in Nederland en wist met zijn lage gasprijzen binnen korte tijd een positie als marktleider onder de Nederlandse gemeenten te veroveren. Ook veel waterschappen, waaronder Hoogheemraadschap Rijnland, zitten vast aan Gazprom. Zij hebben inmiddels advies gevraagd bij het ministerie van Economische zaken.

Het is de vraag of de contracten door gemeenten eenzijdig opgezegd kunnen worden en welke rol Europese en Nederlandse sancties hier gaan spelen. Maar het vinden van een nieuwe gasleverancier in deze markt zal de zoveelste zware wissel zijn op de financiën van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en daarmee wellicht een belangrijk onderwerp in de gemeenteraadsverkiezingen gaan worden.

Meer informatie onderzoek Follow The Money

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp