Ondanks verzet CDA en CU nieuwbouw erdoorheen, streekmuseum opgelucht


Het bestuur en de ruim zestig vrijwilligers van het Streeksmuseum in Reeuwijk-Brug kunnen opgelucht ademhalen. Het door de wethouder Odd Wagner gevraagde krediet voor de nieuwbouwplannen werd gisteravond met meerderheid van stemmen goedgekeurd door de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk. De gemeente viel hiermee in zijn eigen zwaard. Als eigenaar van het vastgoed waarin het museum is gehuisvest hebben ze de investeringen en het onderhoud jarenlang voor zich uit weten te schuiven. Slecht rentmeesterschap waarvoor nu een hoge prijs moet worden betaald.


“Het gebouw valt van ellende uit elkaar, schimmel staat op de muren en de wind waait er doorheen. Het voldoet totaal niet meer aan wettelijke gebruikerseisen en levert onverantwoord gevaar op. Zowel voor bezoekers als vrijwilligers”, waren de heldere woorden van de wethouder die in zijn portefeuille verantwoordelijk is voor cultuur. Samen met het bestuur van het museum waren alle opties bekeken. Er was geen alternatief.


Het witte bijgebouw is na de brand van de toen nog Oudheidskamer begin van deze eeuw als noodoplossing neergezet. Tweedehands overgenomen van de scouting Voorburg/Leidschendam. Het stond al jaren op de nominatie om vervangen te worden. Ondanks toezeggingen vanuit de gemeente en het aandringen van de Culturele Commissie om hier vaart achter te zetten, bleven ideeën en plannen in de bestuurlijke la liggen. Leo Dijkmans, voorzitter van de commissie, laat weten blij te zijn dat er nu eindelijk beweging in de goede richting gaat komen. “We hebben er steeds op aangedrongen dat de verzameling en de plek uniek is om een aantrekkelijk museum in het Groene Hart te vestigen, maar het college kwam maar niet in beweging. Helaas zijn daardoor veel kansen, ook bij de Provincie blijven liggen. De kosten voor de gemeenschap hadden veel lager kunnen zijn”


Vooral het CDA verzette zich fel tegen de plannen. Er was zeven ton in de begroting opgenomen, dat moet voldoende zijn. Ook de CU sloot zich hierbij aan. De wethouder was echter duidelijk in zijn antwoord. Goedkoop zou hier uiteindelijk duurkoop zijn. Het gebouw is niet eens onderheid. Een vermogen investeren in een tijdelijke oplossing is gewoon geld weggooien. Uiteindelijk zou die nieuwbouw er toch moeten komen.


Lokaal Liberaal Bodegraven-Reeuwijk, D66 en de PvdA maakten zich in de vergadering sterk voor het Reeuwijks Cultureel Erfgoed. Te belangrijk, ondanks het enorme bedrag dat nodig is. De partijen pleiten wel voor een aanvullende functie, zoals bijvoorbeeld een natuurinformatiecentrum of een VVV. Met Landal in de achtertuin kan er iets moois ontstaan voor de toekomst.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp