Feestelijk afscheid Theo Ham als directeur Jeugdtheaterhuis

DIGITALEBODEGRAAFSEKRANT

Theo Ham heeft afscheid genomen als directeur-bestuurder van Stichting Jeugdtheaterhuis. Kroon op het afscheidsfeest dinsdag 22 februari was zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ruim dertig jaar geleden werd het Jeugdtheaterhuis door Ham opgericht. Hij kijkt terug op een ontzettend mooie periode en heeft vertrouwen in de toekomst.

Foto: Hans Tak

Het Jeugdtheaterhuis startte in 1991 in Gouda en breidde zich door de jaren heen uit door heel Zuid-Holland. Theo Ham: “De eerste tien jaar hebben we als jonge honden de boel opgebouwd. Daarna heeft het JTH meer dan 10 jaar geglorieerd en veel talenten voortgebracht. Daarin waren we landelijk een voorloper. De afgelopen jaren heeft het JTH een overlevingsstrategie ontwikkeld om de bezuinigingen in de cultuursector het hoofd te bieden en zijn we ons vooral aan het bezinnen op de toekomst.” Theo werd afgelopen jaar 65; een mooie leeftijd om van zijn pensioen te gaan genieten. Hij gelooft dat een jong iemand met elan en power het Jeugdtheaterhuis naar een volgende fase kan bewegen.

Tijdens het afscheidsfeest in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel werd Theo verrast met de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard Pieter Paans verklaart de onderscheiding: “Een groot aantal mensen is dankzij zijn visie en doorzettingsvermogen opgegroeid tot autonome denkers en authentieke burgers. Hiermee heeft hij een wezenlijke bijdrage geleverd aan een betere wereld”.

Daphne Bergman, voorzitter van de raad van toezicht: “We gaan Theo enorm missen. Als docent, regisseur en directeur heeft hij met zijn unieke artistieke en didactische visie een jeugdtheaterschool van uitzonderlijke kwaliteit gecreëerd. Theo heeft talloze kinderen en jongeren begeleid bij hun creatieve en persoonlijke ontwikkeling: hen leren via theater zichzelf te zijn. Heel waardevol voor de rest van hun leven, en voor velen zelfs voor hun professionele leven in de kunst.”

 “Hanna van Vliet (actrice en oud-leerling van het JTH) verwoordde het zo mooi”, aldus Theo Ham. “‘Het Jeugdtheaterhuis was voor mij een plek waar ik mezelf kon zijn en zelfvertrouwen kreeg.’ Een fraaier compliment kan ik me niet voorstellen. Ik dank iedereen met wie ik zo fijn heb kunnen samenwerken. Provincie, gemeenten, collega-instellingen, kunstenaars, docenten, collega’s, leden van de raad van toezicht en al die duizenden kinderen en jongeren. Het was allemachtig prachtig.” Die laatste uitdrukking komt uit de voorstelling Tommie Station van het RO Theater, waar Ham als regieassistent en kinderregisseur zijn eerste schreden zette in het professionele veld.

De raad van toezicht heeft Sara Vesseur benoemd als nieuwe directeur-bestuurder van het JTH.  Zij treedt half april in dienst.

Over Jeugdtheaterhuis
De missie van het Jeugdtheaterhuis is om kinderen en jongeren te stimuleren om theater tot een zinvol deel van hun leven te maken. De centrale organisatie van het Jeugdtheaterhuis is gevestigd in Cultuurhuis Garenspinnerij te Gouda. Van daaruit worden activiteiten verzonnen, ontwikkeld en uitgevoerd in Gouda, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Capelle aan den IJssel, Krimpenerwaard, Leiden en Maassluis

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter