Gunstigere voorwaarden voor starterslening

De voorwaarden om een starterslening te kunnen krijgen, zijn in 2022 gunstiger geworden voor jongeren (tot en met 35 jaar). De starterslening is een extra lening, bovenop de hypotheek, bedoeld als steun in de rug voor jonge huishoudens die voor het eerst een woning willen kopen.

Het college van B&W wil de slagingskans vergroten voor starters die een lening willen aanvragen voor hun eerste woning. Daarom heeft het college onlangs besloten om de koopprijsgrens te verhogen en de inkomenseis te laten vervallen.

De koopprijsgrens voor het aanvragen van de starterslening is verhoogd van 80% naar 90% van de NHG-grens (Nationale Hypotheek Garantie-grens). Zo kan een jongere een starterslening aanvragen voor een koopwoning met een maximale koopsom van €319.500,-. Daarnaast komt de maximale inkomensgrens van € 45.000,- te vervallen. Dit is mogelijk omdat de inkomensgrens al voldoende wordt afgedekt door de NHG-toetsing. En voortaan kan je niet alleen voor een bestaande woning, maar ook voor de aankoop van een nieuwbouwwoning een starterslening aanvragen.

De starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van de koopwoning en de eerste hypotheek die een starter bij de bank krijgt. Zo kan een starter tegen gunstige voorwaarden een woning kopen: de eerste drie jaar betaalt de starter geen maandlasten. De gemeente ontving al een tijdje signalen uit de samenleving dat de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een starterslening in de huidige woningmarkt niet meer reëel zijn. Het college hoopt met deze aanpassingen jongeren die een huis willen kopen te helpen.

Het aantal startersleningen dat de gemeente verstrekt, is voor het jaar 2022 bepaald op maximaal tien. Het maximale bedrag van de starterslening is vastgesteld op € 25.000,-.

Informatie
Meer over de starterslening en hoe u deze kunt aanvragen, vindt u op www.bodegraven-reeuwijk.nl/starterslening of op de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten www.svn.nl. U kunt ook contact opnemen met Team Wonen van de gemeente via wonen@bodegraven-reeuwijk.nl of 0172 522 522.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp