MijnKlimaatpartij wil met ‘uniecollege’ af van politieke spelletjes

In de persoon van nieuw- en oudkomer in de lokale politiek Martien Kromwijk ontving De Burgerlobby zaterdag 19 februari een kandidaat voor de gemeenteraad met heel wat noten op zijn zang. Als lijsttrekker van Mijnklimaatpartij (MKp) is hij nieuw en een vernieuwer. Oudkomer is de geboren Nieuwerbrugger (63) als oprichter van Beter Bodegraven (voortgezet als Beter Bodegraven-Reeuwijk) en wethouder voor het sociaal domein (zorg en hulp) in de raadsperiode 2014-2018.

Om op klimaat- en ander gebied het verschil te kunnen maken, stelt MKp een ‘uniecollege’ van burgemeester en wethouders voor, waarin alle raadsfracties naar evenredigheid zijn vertegenwoordigd. Geen college met slechts een aantal partijen (nu VVD, CDA, SGP, ChristenUnie en GroenLinks) waarbij de anderen als oppositie het nakijken hebben, maar samenwerking. Kromwijk noemt de “politieke spelletjes en het gedoe” die uit dat coalitiemodel voortvloeien “verspilling van creativiteit en energie”.

Als “klimaatalarmist” vindt hij dat er nog te weinig gebeurt om de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer met de helft te kunnen verminderen. Meer temperatuurstijging, droogte en migratie zouden daarvan gevolgen zijn. Ook de gemeente moet, aldus Kromwijk, tandjes bijzetten. “Heel blij” is hij met de aandacht die andere partijen in hun programma’s aan klimaat besteden, al is dat voor MKp nog niet voldoende. Vanuit ‘meet-ups’ (modieus voor samenkomsten) in de dorpen van Bodegraven-Reeuwijk kunnen ideeën worden aangedragen voor een ambitieuzer klimaatbeleid.

Afbouwen schuldenberg
Hoewel “klimaat, klimaat en nog eens klimaat” de hoofdmoot van het MKp-programma is, vormt versnelde afbouw van de gemeentelijke schuldenberg van 170 miljoen euro (“naar 100 miljoen in 15 jaar”) een tweede speerpunt. Hoe? “Door te snijden in alle budgetten en creatief met geld om te gaan”. De lijsttrekker ziet inhuren van minder externe adviseurs en minder juristen om te procederen tegen eigen inwoners als voor de hand liggende eerste stap.

Kromwijk typeert het programma als “buitengewoon realistisch” en sociaal. Het leefbaar houden van de dorpskernen is volgens hem aan de bewoners. Als voorbeelden noemt hij Nieuwerbrug en Driebruggen, bloeiende gemeenschappen die hun eigen boontjes doppen – Nieuwerbrug al eeuwen.

Wie zich zorgen maakt over de kosten van klimaatbeleid en energietransitie wordt door Kromwijk gerustgesteld: daar zijn fondsen voor en zelf kun je beginnen in eigen omgeving, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een energiecoöperatie, gebruik te (gaan) maken van een elektrische deelauto, tuintegels te vervangen door waterdoorlatende olivijnkorrels, een boom te planten en/of zo nu en dan vegetarisch te eten.

MijnKlimaatpartij hoopt op minimaal één zetel in de gemeenteraad. Een aantal vrouwen op de lijst is benaderbaar voor het wethouderschap. “Vijf oude mannen, dat kan echt niet meer”.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp