Streekmuseum Reeuwijk is hard aan nieuwbouw toe.

Het streekmuseum Reeuwijk is gevestigd in de meer dan 100 jaar oude boerderij aan de Oudeweg in Reeuwijk-Brug. Begin jaren 2000 is de originele hooiberg achter de boerderij helaas door brand verwoest. In de jaren daarna is dankzij sponsoring van plaatselijke bedrijven het witte houten noodgebouw neergezet.

Dit gebouw was al een “tweede handsje” van de Scouting uit Leidschendam/Voorburg en is al enkele jaren erg verzakt en in verval. Daarom is het streekmuseum, samen met de gemeente (als eigenaar van het gebouw) druk bezig met het maken van plannen voor een passende nieuwbouw. Passend in de omgeving en bij de bestaande boerderij en passend binnen de financiële mogelijkheden.

Het museum heeft een bijzondere functie als hoeder van het cultureel erfgoed in de regio. Het laat de gehele vervening en het ontstaan van het Reeuwijkse Plassengebied zien en heeft plannen voor het thema water en watermanagement in het kader van de klimaatveranderingen en dus de toekomst.

Daarnaast heeft het museum een grote sociale functie. Het wordt volledig gerund door vrijwilligers (ca 70 totaal) die uit veel omliggende dorpen en gemeenten komen. Zeer enthousiast zijn om tijdens de nieuwbouw de bestaande boerderij met de vaste collectie zo attractief mogelijk te maken, om de bezoekers een warm welkom te kunnen blijven heten.

Dankzij de belangeloze hulp van twee architecten is een bijgebouw ontworpen met een duurzame insteek bij het materiaal gebruik en geschikt voor tentoonstellingen, lezingen en films. Dus voor het ontvangen van diverse groepen. Natuurlijk komt er ook weer een definitieve presentatie van de uitgebreide collectie die het leven en werken in de 10e en 20e eeuw goed laat zien.

Het museum gaat zaterdag 1 april weer open en dan is er een presentatie over 350 jaar Oud Hollandse waterlinie te zien gedurende enkele weken.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp