Elzenstammen: van Raadhuisweg naar Kalverbroek

Er ligt een prachtig mooi, groot natuureiland in de Reeuwijkse plas Kalverbroek. Dit is de plas die je ziet wanneer je over de Twaalfmorgen fietst tussen het Goudse Hout en Hogebrug. Het eiland zie je eigenlijk alleen van dichtbij als je er met een bootje langs vaart. Eigenaren Peter en Jochem Hoogendoorn zorgen goed voor hun onbebouwde eiland, dat een bijzondere natuur kent. Er is een mooie oorspronkelijke vegetatie, zoals veenmos en tormentil, met de gele bloemetjes. Veel rietvogels voelen zich er thuis. Maar het eiland heeft het lastig. Een flinke golfslag snoept langzaam een steeds groter stuk van de oever weg.

Aan de Raadhuisweg en de Zoutmansweg stonden bomen die weggehaald zijn vanwege de herinrichting van het gebied. Zorgvuldig is bekeken bij welke bomen het echt noodzakelijk was om gekapt te worden. Zoveel mogelijk groen tussen het fietspad en het water is bewaard, maar er zijn zo’n zestig elzenbomen die moesten wijken.

Ecologisch advies
John van Gemeren van Watersnip Advies legde de link. Als ecologisch adviseur suggereerde hij de gemeente om te bekijken of het hout van deze bomen ingezet kon worden voor onderhoud in het Plassengebied. Met als resultaat dat de elzenbomen van de Raadhuisweg en de Zoutmansweg worden ingezet als golfbreker en ter versterking van de natuurvriendelijke oever bij het natuureiland in de Kalverbroek. “Dat heeft veel voordelen,” vertelt Van Gemeren. “Zo sla je er CO2 mee op onder water. Dat is klimaattechnisch heel voordelig. Onder water blijft hout langer bestaan en elzenhout is hier heel geschikt voor. Daarbij draag je bij aan de circulaire economie. Het ‘afval’ van de ene klus wordt weer gebruikt voor een andere klus. De afvalstroom hoeft niet afgevoerd te worden. Het gaat gewoon van de ene kant van het plassengebied naar de andere kant.”

De aannemers die bezig zijn met de klus aan de Zoutmansweg en de Raadhuisweg hebben de gerooide elzenstammen bij het Lucassenlaantje netjes aan de waterkant gestapeld. Binnenkort varen ze over, over de plassen, naar hun nieuwe lotsbestemming. Als golfbreker en oeverversterker voor het natuureiland in de Kalverbroek.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp