Webcam richt zich weer op de lepelaarkolonie in de Nieuwkoopse Plassen

De lepelaars van de Nieuwkoopse Plassen zijn weer net terug in het land, en nu staat ook de webcam weer gericht op hun broedgebied. Door een samenwerking tussen Stichting NestkastLIVE en Natuurmonumenten zendt een webcam namelijk livebeelden uit vanuit de kolonie. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten vertelt: “Het is een fantastisch schouwspel om naar het wel-en-wee van de kolonie te kijken.” De livebeelden zijn te zien op www.nestkastlive.nl/lepelaar. 

Lepelaar (Platalea leucorodia), Lepelaars (Threskiornithidae), Ooievaarachtigen (Ciconiiformes), Vogels (Aves), fauna, vogel – Ackerdijkse Plassen, Delft, Zuid-Holland, Nederland, Europa, Ackerdijkse Plassen

Broedplek
Normaal is het ieder jaar een verrassing wanneer de eerste lepelaar weer terug is in het gebied. Vorig jaar was dat op 21 februari. “Maar tijdens het plaatsen van de camera op 11 februari, zag ik al twee lepelaars overvliegen”, aldus Pietersen. Hij vervolgt: We waren dus net op tijd, want we geven de lepelaars graag volledige rust, als ze aan het broeden zijn.“

Ze komen vanuit Afrika naar het ene eilandje in de Nieuwkoopse Plassen gevlogen. Dat fascineert de boswachter. In totaal zijn er vorig jaar 36 nesten geteld. “Hoeveel lepelaars er in 2021 groot zijn geworden, weten we niet. Sommige nesten zijn ook twee keer gebruikt. Het aantal is al jaren stabiel en daar mogen we trots op zijn.”

Zelf lepelaars spotten
De lepelaars zijn natuurlijk niet alleen online te zien. Als ze terug zijn in het land, slapen en broeden ze onder andere in de Nieuwkoopse Plassen. Eten zoeken doen ze in de Groene Jonker. Zeker als er meer vogels teruggekeerd zijn uit Afrika, kun je ze het beste vanaf het wandelpad in de Groene Jonker spotten. Kijk ook eens omhoog, misschien zie je er wel een paar overvliegen! De lepelaarkolonie is te zien via www.nestkastlive.nl/lepelaar.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp