Patiënten met obesitas vervroegd naar huis met slimme sensor van Philips

Gouda

De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) start in samenwerking met het Groene Hart Ziekenhuis en Philips met thuismonitoring van patiënten na een maagverkleining. Dit gebeurt met de draagbare Healthdot sensor. Hierdoor kunnen patiënten sneller naar huis om in hun vertrouwde omgeving verder te herstellen. Ook kan de NOK zorg blijven geven aan deze patiënten.

“Samen met Philips en CLB hebben we dit zorgpad ontwikkeld om patiënten na een operatie voor ernstig overgewicht eerder naar huis te laten gaan”, zegt Ronald Liem, chirurg bij het Groene Hart Ziekenhuis en de Nederlandse Obesitas Kliniek en initiatiefnemer van deze thuismonitoring. “Zo stellen wij de patiënt in staat om te herstellen in zijn of haar eigen omgeving. De technologie zorgt dat de behandelend chirurg automatisch een melding ontvangt als de situatie van de patiënt verslechtert, zonder dat de patiënt hier iets voor hoeft te doen. Op dat moment kan ik als chirurg contact opnemen met de patiënt en deze eventueel terug laten komen voor nader onderzoek in het ziekenhuis.”

Meneer Van Bemmel was de eerste patiënt in het GHZ die dankzij de slimme sensor eerder naar huis kon na zijn operatie. “Door de sensor kan ik thuis herstellen en hoef ik niet in het ziekenhuis te blijven, dat is fijn. Vanavond slaap ik weer in mijn eigen bed en kunnen ze toch alles goed in de gaten houden.”

“Thuis herstellen heeft voordelen voor zowel de patiënt als het Nederlandse zorgstelsel”, zegt Kobus Dijkhorst, directeur van de Nederlandse Obesitas Kliniek. “Een verblijf in het ziekenhuis kost geld en legt beslag op de beddencapaciteit. Tijdens de coronapandemie hebben we gezien dat bedden schaars zijn. De druk zal de komende jaren door de toenemende ziektelast en personeelstekorten blijven bestaan. Door patiënten op afstand te monitoren kunnen we dezelfde ondersteuning bieden, maar gaat dit niet ten koste van ziekenhuisbedden.’’

De Healthdot sensor kan 14 dagen lang elke vijf minuten de ademhalingsfrequentie, hartslag, activiteit en lichaamshouding van een patiënt meten. Op het moment dat de vitale waardes bij een patiënt verslechteren, krijgt de chirurg via de medische notificatieoplossing van CLB (onderdeel van haar merkonafhankelijke open softwareplatform) realtime een melding op zijn of haar telefoon. De NOK-kliniek in Gouda is in samenwerking met het Groene Hart Ziekenhuis als eerste gestart met deze oplossing.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter