Wordt wonen onbetaalbaar?

Met energieprijzen die de pan uitstijgen, een torenhoge inflatie, een Haagse coronarekening die straks toch echt door burgers betaald moet gaan worden, maar vooral een zodanig financieel beleid van burgemeester en wethouders in de afgelopen vier jaar dat de gemeente weinig ruimte is voor ‘leuke dingen’, is het de vraag of het voor veel inwoners straks misschien onbetaalbaar gaat worden om in Bodegraven-Reeuwijk te (blijven) wonen.

Dit is de voorzichtige conclusie uit een vergelijkend rapport, uitgevoerd door accountantskantoor BDO. Van de 140 onderzochte gemeentes in Nederland bungelt Bodegraven-Reeuwijk op een rampzalige laatste plaats. Belangrijke aanknopingspunten voor deze slechte waardering zijn de omvangrijke leningenportefeuille en de hoge lokale belastingdruk.

Volgens het rapport maskeren incidentele voordelen de onderliggende problemen. Al jaren dreigt onder toezichtstelling door de provincie Zuid-Holland en in 2020 was het ontsnapte Bodegraven-Reeuwijk daaraan met de hakken over de sloot door een eenmalige bijdrage van de rijksoverheid.

CDA-wethouder van financiën Dirk Jan Knol belooft – na de verkiezingen – te komen met een uitgebreide memo, inclusief analyse. Hij belooft beter zijn best te doen, maar het is campagnetijd. De oppositie gelooft echter niet in zoete broodjes bakken. Wat hen betreft, is er vier jaar lang tijd geweest om bij te sturen, maar zonder resultaat.

Volgens het rapport ontbreekt in veel gemeente een visie op een gezonde financiële toekomst. De vraag is, of het laten oplopen van de leningenportefeuille naar ruim 170 miljoen euro daarvan getuigt. Op korte termijn zitten we wel snor dankzij leningsovereenkomsten die voor langere termijn tegen een lage rente zijn vastgezet, maar daarmee is de rekening slechts doorgeschoven naar volgende generaties. Na ons de zondvloed dus.

Ook de komende jaren blijven de donkere wolken van het schijnbaar zorgeloze financieel beleid boven onze inwoners hangen. Het is dan ook de vraag of vooral mensen met een kleine beurs, zoals jongeren en gepensioneerden, zich op termijn nog wel kunnen veroorloven om in Bodegraven-Reeuwijk te (blijven) wonen. Maar ook verhuizen naar elders kost ‘bedstro’ zoals het gezegde luidt. Een onmogelijke keus…

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter