Klimaatgesprekken

Iedere dag hoor ik vanuit mijn werkkamer die uitkijkt op onze tuin de koolmees. Hij komt al luidkeels aan op onze kale appelboom, struint wat rond en verdwijnt dan weer na een hoop mooi ‘kabaal’. Hij/zij komt nog een paar keer terug en tussendoor struint er een merel door onze rommeltuin die nog niet voorjaarsklaar is wat vogels heerlijk vinden.

Afgelopen weekend hoefde ik dan ook niet lang te wachten of te zoeken naar de volgels die ik op een lijstje noteerde voor de nationale vogeltelling.Vul altijd braaf de lijstjes in. Wat ik zie is dat het aantal vogels in onze tuin enorm is afgenomen, met name de laatste jaren. Zorgelijk.

Vrijdag is het warme truiendag, cv tandje lager en trui aan. Nu heb ik die toch al een in de winter en de cv staat hier altijd een tandje lager dat bevestigen mijn kinderen haha. 26 maart is Earth Hour, een uurtje in het donker voor het klimaat. 20 mei is het Wereldbijendag. De nacht van de nacht, dag van de duurzaamheid, week van de circulaire economie en 3 juni wereldfietsdag. Zo kun je je eigen inhaakkalender maken. Beste leuk om zo’n dag in het teken van te beleven. Maar wat levert dit op? Vaak wordt het uitgedrukt in zoveel CO2 kg winst, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Waar doen we dit voor?


Het is awareness oftewel bewustwording, aandacht voor het thema
Ik moet eerlijk zeggen dat ik vele mensen gewezen heb op deze themadagen maar of ze het leuk vonden of er aan mee hebben gedaan? Het voelde soms ook belerend om iemand ergens aan mee te laten doen omdat het goed zou zijn..En daar houden mensen vaak niet van inclusief mijzelf. Toch ben ik blij dat deze dagen steeds meer in trek zijn en er veel meer aandacht voor is dan pakweg 15 jaar geleden. Niemand kijkt meer op als ik a.s. vrijdag een dikke trui aan heb of in de zomer de bijen zit te tellen en te bewonderen. Maar echt hip is het niet van n van deze tijd? Mijn kinderen doen hier niet aan mee bv.

Misschien zijn de ‘klimaatgesprekken’ ook meer iets voor onze jeugd. Ik ben daarom erg blij met alle jongeren die zich bij de lokale politiek hebben aangemeld voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Veelal meiden. Komop jongens jullie hebben toch ook idealen? En volgens mij ook allemaal gedreven door de ongewenste veranderingen zoals klimaat en te weinig huizen.Mooi om je idealen in het klein te gaan verwezenlijken. Alle veranderingen beginnen immers klein. Dus voor jullie geen dikke trui aan a.s. vrijdag. Ik weet zeker dat jullie iets originelers zullen verzinnen.

Een leuke vlog of tiktok filmpje met een dansje ….De inhaakkalender is vast ook niet meer nodig. Overtuig de wereld, begin in je gemeente, vanuit je hart en vanuit jouw creativiteit. Maak er een feestje van en niet zoiets saais als een dikke trui. Klimaatverandering vraagt geen betutteling maar creativiteit, nieuwe energie, jeugdigheid, technische oplossingen en vooral veel aandacht. Veel succes in onze gemeente politiek en wellicht eens een leuk klimaatgesprek met z’n allen organiseren? Ik sta open voor ieder initiatief.

Morgen zit ik weer op mijn werkkamer en weet zeker dat ik de koolmees begroet en later de merel. Dat is misschien niet hip maar geeft mij wel het fijne gevoel dat we het ergens voor doen. De koolmees en de merel…..afgevinkt!.

Robèrt Smits, Klimaatburgemeester

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp

Column:

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp