In een speciale zitting komt dinsdagavond 8 februari de gemeenteraad van Woerden bijeen om te praten over vermeende gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij Ferm Werk, de uitvoeringsorganisatie die mensen begeleidt van een uitkering naar werk.
Afgelopen vrijdag verscheen in het AD een artikel over een angstcultuur en dreigementen binnen de organisatie. Seksueel getinte opmerkingen en handtastelijkheden zouden zich hierbij hebben voorgedaan. Ook de gemeente Bodegraven-Reeuwijk participeert binnen deze organisatie. Volgens een woordvoerder van de gemeente Woerden is er inderdaad een melding gedaan, maar onderzoek heeft uitgewezen dat er in dit geval geen sprake was van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Toch ging interim-directeur Guido Eggermont de afgelopen dagen uitgebreid in gesprek met medewerkers van Ferm Werk. De organisatie is geraakt. Volgens Eggermont klopt het, dat er in het verleden sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag, maar op dit moment herkent men zich niet in het beeld dat wordt geschetst in de krant.
Volgens de woordvoerder wil dit niet zeggen dat men de beschuldigingen niet serieus neemt. Integendeel. De onderste steen moet boven komen. Ook voor wat betreft de uitspraken over een heersende angstcultuur en dreigementen.“Op dit moment wordt er gekeken wat er aan de hand is en vooral wat er nodig is om een oplossing te vinden, die recht doet aan de situatie en wat mensen hebben meegemaakt”.
In een gezamenlijke verklaring laat het dagelijks bestuur van Ferm Werk weten zich bewust te zijn dat een organisatie waar gewerkt wordt met mensen kwetsbaar is. “Daarom zijn er allerlei procedures ingericht waar zowel medewerkers als cliënten op kunnen terugvallen als zij op een of andere manier een ongewenste, onprettige of onveilige (werk)situatie ervaren, maar via deze procedures is, op de onderzochte melding na, nooit een signaal van mogelijke misstanden ontvangen.
Het bestuur roept (oud) medewerkers op zich rechtstreeks bij Ferm Werk te melden. Of, wanneer deze drempel te hoog is, dit te doen bij gespecialiseerde organisaties zoals Slachtofferhulp. “Als blijkt dat de processen die ervoor moeten zorgen dat mensen in veiligheid en vertrouwen een melding kunnen doen en zich daarbij maximaal ondersteund voelen, toch niet goed genoeg werken, dan zullen we die processen aanpassen.”
Naast Woerden, Oudewater en Montfoort participeert ook Bodegraven-Reeuwijk binnen Ferm Werk. Namens de gemeente neemt wethouder Odd Wagner zitting in het dagelijks bestuur. Twee maanden gelden is hij op de hoogte gesteld van het dossier. Of de wethouder de gemeenteraad in Bodegraven-Reeuwijk heeft geïnformeerd over de situatie is onbekend.