Veertigtal vitale bomen laten het leven in Reeuwijk-Brug

Reeuwijk

Afgelopen maandag is een start gemaakt met de werkzaamheden die de komende maanden de Raadhuisweg/Zoutmansweg een nieuw aanzien moeten gaan geven. Ruim veertig bomen ruimen hiervoor het veld.

Volgens de gemeente krijgen ze een ‘tweede leven, als paaltje in het plassengebied’. Inwoners van Reeuwijk-Brug reageren teleurgesteld. ‘We worden om de oren geslagen met maatregelen rondom vergroening, verduurzaming en klimaatsveranderingen, moeten daarvoor diep in de buidel tasten, maar de gemeente zet gewoon de bijl in gezonde bomen”.

“Was ook helemaal niet nodig”, is de reactie van een deskundige op dit gebied. De bomen zijn vitaal. Ze zijn geplant in een smalle berm, waardoor ze een kleine kluit hebben, maar daarom zijn ze juist zo goed verplaatsbaar. Uit onderzoek van de gemeente eerder dit jaar bleek dat de berm vol kabels ligt en dat zou verplaatsen moeilijk maken.

In het onderzoek werd verder gekeken naar de gezondheid van de bomen. Iets meer dan 45 procent was vitaal genoeg. Uiteindelijk worden 100 bomen gekapt en vervangen door 115 nieuwe exemplaren.

Bewoners uit Reeuwijk-Brug West reageren fel. “Waar een wil is, is een weg, voorzichtig uitgraven en kabels lostrekken, kost alleen wat meer moeite”. Volgens hen hadden de bomen prima verplaatst kunnen worden naar deze wijk waar veel van het ‘oude groen’ werd weggehaald in verband met de infrastructurele werkzaamheden in deze wijk. “Hoe mooi hadden deze volwassen bomen het straatbeeld kunnen verrijken”, vraagt men zich hier hardop af.

Meer informatie over het project: https://gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/reeuwijk-raadhuisweg-zoutmansweg

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp