Remco Tijssen (BB-R) wil ‘gijzeling’ gemeenteraad stoppen

De politiek in de gemeenteraad van Bodegraven-Reeuwijk zit op slot. De wil van de “heersende” coalitie is wet. Gevestigde partijen als VVD, CDA, SGP en PvdA maken bij toerbeurt de dienst uit. Remco Tijssen, lijsttrekker van Burgerbelangen Bodegraven-Reeuwijk (BB-R), beaamt dat: “De lokale democratie wordt gegijzeld door de coalitie. Dat maakt onze gemeente niet beter.” Tijssen was zaterdag 29 januari de gast van EditieGroeneHart voor het opnemen van een podcast in het kader van de gemeenteraadsverkiezing op 16 maart. Willem IJdo voelde hem aan de tand. 

De stelling van de interviewer dat de raad teveel wordt “geleefd” door de raadsagenda van burgemeester en wethouders en die agenda te weinig zelf bepaalt, onderschreef de lijsttrekker volmondig; dit overigens in navolging van CU-lijsttrekker Els Oliwkiewicz. Zij schoof 22 januari aan in molen De Arkduif, waar de gesprekken plaatsvinden onder het motto ‘Politiek, ik snap er geen moer van’. Het is de bedoeling dat bij degenen die zich daarin herkennen meer begrip ontstaat tijdens het beluisteren van de podcasts met in totaal tien lijstaanvoerders. 

Eerst naar inwoners
De 51-jarige Tijssen (software-architect, wonend in Bodegraven, getrouwd, één zoon) is een enthousiast wandelaar, deelnemer aan de Nijmeegse Avondvierdaagse. Niet zelden komt hij tijdens wandelingen op ideeën voor het raadswerk. Typerend voor de manier waarop BB-R politiek bedrijft, is dat men allereerst te rade gaat bij de inwoners en het resultaat daarvan naar hen terugkoppelt. Geen linkse of rechtse ideologie moet de besluitvorming sturen, maar wat er lokaal speelt. Raadsfracties van traditionele partijen volgen vaak de landelijke koers; dit zou soms een vertragend effect hebben. BB-R kan niet terugvallen op een wetenschappelijk bureau, maar veel informatie is langs andere wegen bereikbaar: openbare bronnen en verwante groeperingen in andere gemeenten. “Wij zijn echter geen Leefbaren.” 

In 2018 zette BB-R een “open en transparante bestuursstijl” op de kaart; jaren voordat die in Den Haag (opnieuw) in de mode kwam. “Van onze door de raad aangenomen motie is onvoldoende werk gemaakt – in een lade verdwenen”, aldus Tijssen. Volgens het partijprogramma 2022-2026 wil BB-R “de hoogte in” bij nieuwbouw van woningen; dit ook om het Groene Hart te kunnen sparen. 

Op de zaterdagen 5, 19 en 26 maart worden de drie laatste podcasts in deze serie opgenomen met de lijsttrekkers Monique Jonker (PvdA), Merel van Dijk-Baak (GroenLinks) en Martien Kromwijk (MijnKlimaatPartij). 

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp