Conflict Cyclus en onderaannemer leidt tot overlast voor inwoners

Het eenzijdig beëindigen van (een deel van) de overeenkomst met Cyclus NV door B-Waste zorgt ook in Bodegraven-Reeuwijk voor veel overlast.

Doordat de afvalcontainers niet naar behoren functioneren loopt het aantal bij-plaatsingen uit de hand met als gevolg een enorme overlast. Volgens sommige inwoners is er zelfs sprake van ongedierte dat zich regelmatig tegoed doet aan het afval.

Containers in Reeuwijk-Brug West

In gesprek met Linda Boot, directeur van Cyclus, blijkt het probleem complex te zijn. B-waste is een van de twee grote aanbieders op het gebied van ondergrondse afvalsystemen in Nederland. In september heeft het bedrijf aan Cyclus laten weten dat zij, met een beroep op de wet WHOA (*), een aantal verliesgevende bedrijfsonderdelen heeft afgestoten. Het ging daarbij om ‘het leveren’, ‘het beheer en mechanisch onderhoud’, ‘het periodiek keuren van de containers’ en ‘het reinigen’.  Alleen het bedrijfsonderdeel ‘beheer en onderhoud van de elektronica’ (o.m. het pasjessysteem en signalering dat de containers geleegd moeten worden) wil B-Waste voortzetten.

Volgens Boot kwam dit besluit als donderslag bij heldere hemel. Cyclus is in verschillende gemeenten verantwoordelijk voor het beheer van de afvalcontainers. “We zijn een organisatie waaraan een belangrijke publieke functie is uitbesteed.” “Als een van de twee grootste marktpartijen in Nederland zijn afspraken niet meer nakomt, dan zijn de zorgen groot!”

Inmiddels heeft Cyclus contracten afgesloten met een aantal nieuwe leveranciers. “Daar zijn we blij mee”, vervolgt Linda Boot, “tegelijkertijd had dit op geen slechter moment kunnen gebeuren.” Met B-Waste bestonden vaste prijsafspraken. De inkoop is nu ineens een stuk duurder geworden.

Over het beheer en elektronisch onderhoud door B-Waste is de directeur van Cyclus evenmin tevreden. Ook daar ontstaan inmiddels achterstanden omdat verschillende onderdelen niet leverbaar zijn.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk is eigenaar van de ondergrondse afvalcontainers in de gemeente en gaat er vanuit dat het nog wel even duurt voordat alle achterstand is ingehaald. Op 8 februari doet de rechter uitspraak of B-Waste terecht aanspraak maakt op de wettelijke mogelijkheid de overeenkomst (deels) eenzijdig op te zeggen.

De wet (wet homologatie onderhands akkoord) stelt bedrijven in staat met goedkeuring van de rechter contractuele overeenkomsten eenzijdig te beëindigen op het moment dat ze dreigen failliet te gaan.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp