Fractie Lokaal Liberaal stelt vragen over bevoegdheden van college

Lokaal Liberaal vindt dat inwoners recht hebben op een transparant bestuur. De gemeenteraad heeft als taak kaders en regels te stellen, en het college heeft als taak leiding te geven aan de uitvoering van die regels. Het college bestuurt, en de raad controleert het college.

Lokaal Liberaal wil de bevoegdheden die de gemeenteraad naar het College heeft overgeheveld, opnieuw tegen het licht houden.

Fractievoorzitter Willem Zuyderduyn: “Een gemeenteraad heeft eigen bevoegdheden. In Bodegraven-Reeuwijk zijn in het verleden een aantal bevoegdheden die bij de gemeenteraad liggen, overgedragen aan het college. Wij hebben gevraagd om een overzicht van deze bevoegdheden zodat we inzichtelijk hebben waar wij als raad nu wel of niet over gaan.”

Collega-raadslid Frank Rijkaart vult aan: “Wij willen dit inzichtelijk hebben zodat we ook eens kunnen kijken of wij als raad nu nog wel willen dat bepaalde bevoegdheden bij het college liggen of dat we sommige zaken toch meer een raadsaangelegenheid vinden.”
Het overzicht wordt binnenkort verwacht. Zuyderduyn is van mening dat er goede redenen kunnen zijn om bevoegdheden te delegeren. “Dit kan een vlot proces ten goede komen. De keerzijde is wel dat sommige zaken ogenschijnlijk gemakkelijk doorgedrukt worden waarbij wij als raad buiten spel staan, maar wel de boze inwoners mogen ontvangen.

De vraag die je je dan kan stellen is of het delegeren van bevoegdheden niet wringt met de controlerende taak van de raad. Zodoende is het goed om de lijst met bevoegdheden periodiek
tegen het licht te houden.”

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp