Limes Bubble Barrier als innovatief ‘wapen’ tegen plastic afval

Het burgerinitiatief ‘Coast Busters’ krijgt 150.000 euro van de provincie Zuid-Holland om op een innovatieve manier plastic uit de Oude Rijn te halen. Met een bellenscherm – een zogeheten Bubble Barrier – kan tot 86% van het plastic afval worden afgevangen, zodat deze niet in de Noordzee terecht komt. Daarmee levert de Bubble Barrier een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de waterkwaliteit in Zuid-Holland. Het hoogheemraadschap van Rijnland, het regionaal samenwerkingsverband Holland Rijnland en 10 regionale gemeenten sloten eerder al aan bij dit burgerinitiatief.

Gedeputeerde Jeannette Baljeu: “De Bubble Barrier levert een belangrijke bijdrage in het terugdringen van de plastic vervuiling. Dit is niet alleen belangrijk voor waterkwaliteit, het milieu en onze gezondheid. Een schoon strand en een goede kwaliteit van water is ook van belang voor de recreatie en visserij in dit gebied.”

Bellenscherm tegen plastic vervuiling

Een Bubble Barrier is een geperforeerde buis die op de bodem van de Oude Rijn bij Katwijk komt te liggen. Door deze buis wordt lucht gepompt, waardoor er een scherm van luchtbellen ontstaat. Deze bubbels houden tot 86% van het plastic tegen, zelfs kleinere deeltjes met een grootte tot 1 millimeter. De opwaartse stroming voert het afval naar de oppervlakte waar het naar een opvangsysteem wordt geleid. Inzet van de Bubble Barrier voorkomt dat plastic vanuit Katwijk naar de Noordzee stroomt. Baljeu: “De techniek die wordt gebruikt heeft zich al bewezen bij proeven in Amsterdam en in de IJssel. Maar deze toepassing in de Oude Rijn is het eerste bellenscherm ter wereld die wordt geplaatst in de monding van een rivier. Daarmee is de Bubble Barrier een mooi voorbeeld van samenwerking en innovatie binnen de provincie Zuid-Holland.”

Werken aan bewustwording

De manier waarop wij omgaan met plastic vormt een grote bedreiging voor de mens en het milieu. Jaarlijks beland 4,8 tot 12,7 miljoen ton plastic afval in onze oceanen. De initiatiefnemers van de Bubble Barrier richten zich daarom ook op bewustwording. Vlakbij de Limes Bubble Barrier wordt een educatie- en monitoringscentrum ingericht. In het educatiecentrum wordt het voor bezoekers zichtbaar wat er aan plastics in het water zit en wat de gevolgen hiervan zijn. In het monitoringscentrum vindt straks onderzoek plaats naar de herkomst van het plastic, zodat er meer gerichte maatregelen mogelijk zijn. Baljeu: “Het lastige van plastic zwerfafval is dat het zich via de lucht of het water verspreidt van de ene naar de andere gemeente. Het vraagt iets van ons allemaal om dit probleem op te lossen, de provincie draagt daar graag aan bij. De Bubble Barrier is hiervan een mooi voorbeeld. Maar ook de Plasticvrije Corridor en de P>Act Challenge zijn voorbeelden van hoe we op verschillende manieren werken aan het terugdringen van plastic zwerfafval.”

Samenwerken aan schoon en gezond water

De komst van de Limes Bubble Barrier kan op veel steun rekenen. Gemeenten, het Hoogheemraadschap van Rijnland en het bedrijfsleven hebben het initiatief van stichting Coast Busters omarmd. Het initiatief is begonnen met een samenwerkingsverband met het hoogheemraadschap van Rijnland, 10 regionale gemeenten (Katwijk, Noordwijk, Teylingen, Oegstgeest, Leiden, Voorschoten, Wassenaar, Leiderdorp, Zoeterwoude en Alphen aan den Rijn) en het regionaal samenwerkingsverband Holland Rijnland. Inmiddels zijn ook de gemeenten Kaag en Braasem, Woerden en Utrecht aangesloten. De provincie Zuid-Holland ondersteunt het initiatief met een subsidie van €150.000. Meer informatie is te vinden op de website van Stichting Coast Busters(verwijst naar een andere website) en op website The Great Bubble Barrier(verwijst naar een andere website).

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter