RIVM geeft stookalert voor provincie Zuid-Holland

Het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft een stookalert afgegeven voor onder meer de provincie Zuid-Holland en vraagt huishoudens om op het moment geen houtkachels en open haarden te stoken.

Door de ongunstige weeromstandigheden blijft rook hangen en kunnen mensen te maken krijgen met geurhinder en vooral gezondheidsklachten.

Het stookalert
Het stookalert geeft wanneer dit nodig is per provincie een advies op basis van weersverwachtingen en de luchtkwaliteit. Bij weinig wind blijft de rook langer hangen en ook in combinatie met bijvoorbeeld smog door fijn stof, verergeren de omstandigheden.

Voor een stookalert moet de situatie met ongunstige meteorologische condities voor een periode van tenminste 6 uur aanhouden en betrekking hebben op een gebied dat minimaal de helft van de provincie beslaat. Per provincie wordt aan de hand van de vastgestelde criteria bepaald of een stookalert afgegeven moet worden of niet.

Gezondheidsklachten en (geur)hinder
Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook en daarom is het stookalert van belang.

Hoe werkt het stookalert?
Het RIVM heeft dagelijks contact met het KNMI over de weersverwachting. Om de luchtkwaliteit te beoordelen, gebruikt het RIVM gegevens van www.luchtmeetnet.nl. Als de weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht, verstuurt het RIVM een stookalert.  Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd, kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden. Ga je hout stoken, bekijk dan eerst de Stookwijzer of er geen sprake is van een stookalert. Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot en met dinsdag ongunstig voor de verspreiding van rook.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter