Fietsen is gezond en beter voor het klimaat

DIGITALEBODEGRAAFSEKRANT

Afgelopen week ging Progressief Woerden fietsen met de Fietsersbond afdeling Woerden. Gijsbert Valstar en André de Boer namen ons mee langs Woerdense verkeerspunten en praatten ons bij over goed fietsbeleid.

Fietsen is gezond en beter voor het klimaat. En als iedereen meer op de fiets zou gaan zouden ook andere problemen worden opgelost, zoals verkeersopstoppingen, parkeertarieven en een deel van de woningnood. De fiets als alternatief voor de (tweede) auto creëert ruimte op straat en in de stad. Wel adviseert de Fietsersbond ons om de afmetingen van een standaard schuurtje aan te passen van 6 m2 naar 8 m2. Een e-bike is langer dan een gewone fiets en daarnaast hebben ook gezinnen vaak een bakfiets. En als je je fiets niet goed kwijt kan, motiveert dat niet om de fiets te pakken.

Ook uit het spreekuur dat de Fietsersbond houdt blijkt dat er echt nog wel werk te doen is in Woerden. Voor met name wat kwetsbare fietsers (op leeftijd) zijn veel plekken onveilig door onduidelijkheid, drukte, opstoppingen. André de Boer: “het heeft ons écht te denken gezet. Als iemand van 40, 50, 60 lukt het ons allemaal (?) nog wel, maar het zou toch oneindig zondig zijn als een 83-jarige niet meer die dagelijkse fiets kan pakken. Kijk wat een zegen het is (maatschappelijk, sociaal, volksgezondheid) als ook die groep kan blijven fietsen.”

“Bij ieder nieuwbouwplan moet op tijd heel goed nagedacht worden over hoe je het voor fietsers zo aantrekkelijk mogelijk kunt maken” leert de Fietsersbond ons . Wel bochten, afwisselend, maar geen scherpe. Duidelijke belijning zodat je als het ware op een goede manier door het verkeer wordt geloodst. En daar valt in Woerden nog wel wat winst te behalen.

Al fietsend kregen we verschillende plekken te zien waar het beter kan. Bij het station bijvoorbeeld is het een onoverzichtelijke spaghetti van fietspaden onder het spoor, over het water, onmogelijke bochten. Daarmee trek je fietsers niet de stad in.

“Als we toch aan de slag gaan met het Stationsgebied laten we dan alvast aanpakken” aldus Gijsbert Valstar.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter