De tijd van de eendenkorven komt er weer aan

De eendenkorf, een prachtig project met als doel om de eend een kans te geven om haar nest te beschermen tijdens het broeden. De moedereend heeft het zwaar. Eerst de woerden die in grote getalen langs komen ‘ fietsen’ om de eend te bevruchten. Dit gaat er hard aan toe en het eendje begint uitgeput aan het leggen van de eieren. 28 dagen zit ze vrijwel onafgebroken op het nest. Ze gaan dagelijks even vanaf, beetje zwemmen, beetje eten, veren vet houden, en ontlasten.

Dat zwemmen is belangrijk voor de eieren, omdat die vocht nodig hebben. Dan kunnen de eieren geroofd worden door o.a. ratten, vossen, bunzings, kraaien, marters, egels, mantelmeeuwen en andere nestrovers. Door de korf is die kans in ieder geval kleiner. Dan komen de eieren uit, en het eendje vertrekt richting water met de kuikenschare. Ze komen nooit meer terug naar de korf, de eend is een nestvlieder. En dan begint de tocht der overlevenden.

De kleintjes hebben het zwaar, op ieder moment kunnen ze opgegeten worden door predatoren. Behalve egel, lusten de bovenstaande rovers ook wel een lekker kuikentje. Net als de snoeken, reigers, ooievaars, huiskatten, aalscholvers, roofvogels, etc. En niet te vergeten de woerden die de pullen verdrinken om weer in de gunst te komen bij de eend.

Vroeger konden de kuikens met moedereend schuilen in het waterriet. Riet geeft dekking, voedsel en veiligheid. Helaas is het riet steeds minder aanwezig is, door oa de ganzen, de muskusratten, de rivierkreeft en de mens. In het riet zitten ook veel muggen en andere insecten. De kuikens hebben dat zo nodig om te overleven.

De moedereend, die de kuikens onder haar vleugels beschermt tegen wind, kou en extreme nattigheid heeft lage oever nodig. De hoge schoeiingen helpen echt niet mee, helaas. Maar gelukkig kreeg ik vandaag foto’s van de plaatsing van twee korven, waar vorig jaar een waterhoentje in broedde. Dit is toch geweldig, dat mensen die willen delen. De korf is mede een hulp voor de wilde eend, en we weten allemaal, alle kleine beetjes helpen!

De korven zijn te bestellen via een bericht bij natuurlijkheidi.nl voor € 22,50 per stuk. Gemaakt door Kees Verkaik en de opbrensten tbv de stichting natuurlijkheidi.

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp

Column:

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp