4 Tips om je financiële doel te halen

Tijdens de uitzending “Leefstijl en Gezondheid” op RTW FM vrijdag 7 januari vertelde ik over goede doelen stellen. Want goede doelen stellen is op zich al een kunst.

De vier tips die je daarbij helpen zijn:

  1. Formuleer je doel positief en SMART
  2. Droom
  3. Maak het een positieve obsessie
  4. Begin NU

1. Formulier je doel positief en SMART
Je hebt dit voorbeeld waarschijnlijk wel vaker gehoord of gelezen. “Denk niet aan een roze olifant!” En? Waar dacht je aan? Juist ja… Benoem daarom bij een doel altijd wat je wel wilt bereiken. Dus niet “ik wil geen geld meer uitgeven aan online kleding bestellen”, maar “als ik écht kleding nodig heb dan koop ik dat in de winkel”. Je hersenen kunnen niet niet ergens aan denken.

Daarnaast is het belangrijk dat je je doel SMART maakt.

S pecifiek:
“Ik ga sparen voor de vakantie” is al heel anders dan “ik ga sparen”.

M eetbaar:
Dit kan bijvoorbeeld zijn “ik spaar iedere maand €100” of “ik spaar iedere maand 10% van mijn inkomsten.

A cceptabel:
Bespreek, wanneer je een partner hebt, met elkaar wat je van plan bent. Zorg dat je het er samen over eens bent. Zeker bij geld is dit erg belangrijk.

R realistisch:
Je doel moet haalbaar zijn! Maar…. Het moet ook ambitieus zijn en een uitdaging vormen.

T ijdgebonden:
Wanneer begin je en wanneer wil je je doel bereikt hebben?

Je doel kan dus zijn: “ik wil vanaf deze maand, januari, iedere maand €250 sparen, zodat ik begin juni €1.500 heb voor een mooie tuinset”.

2. Droom
Durf te dromen! Wat zou je willen wanneer alles mogelijk is? Wat wil je in je leven nog bereiken? Door dit te doen, word je je bewust van je verlangen(s). Wanneer je deze vervolgens vertaalt naar een Realistisch doel, kan je een plan maken om dat doel te bereiken. Vervolgens zet je iedere dag stapjes richting je doel.

Als voorbeeld: mijn dochter is 17 jaar en heeft een bucketlist met plekken in de wereld waar ze ooit naartoe wil. Ik geloof dat het 12 plekken/landen zijn. Deze 12 zijn op korte termijn natuurlijk niet realistisch, maar….  Ze heeft er één uitgekozen die ze als eerste wil zien. In haar geval “Het noorderlicht in Fins Lapland”. Dit is haar doel, haar droom, en daar gaat ze helemaal voor.

3. Positieve obsessie
Een doel geeft richting aan je leven. Een doel zorgt ervoor dat je bewust keuzes maakt. Wat je helpt is een vurig verlangen hebben naar je doel en dat levend maken en houden. Zie je doel voor je. Hoe ziet je droomvakantie eruit? Hoe voelt het daar? Hoe voel je je wanneer je daar bent? Hoe ruikt het? Ben met je doel bezig. Zoek het op op internet. Ga na welke kleine stappen je dichterbij brengen. Iedere dag kleine stappen, brengen je dichterbij dan één keer in de maand een grote stap. Hang foto’s op van je doel. Zet je doel op je telefoon en laptop als screensaver. Praat erover.

4. Begin!!!
Wat vaak vergeten wordt is om te beginnen. Je wilt iets heel graag maar schuift het beginnen voor je uit. Als eerst dit maar … als eerst dat maar… oftewel uitstelgedrag. Weet je wat ik dan altijd denk? Van uitstel komt afstel! Wanneer je iets echtwilt dan begin je NU. Om bij het voorbeeld van mijn dochter te blijven. €3.000 om het Noorderlicht te zien, is enorm veel geld voor een meisje van 17. Ze had kunnen denken “dat red ik nooit, ik begin wel met sparen als ik een vaste baan heb”. Maar door NU iedere maand de helft van haar inkomsten op haar doelspaarrekening te storten komt het dichterbij. Iedere maand weer. Iedere keer extra werken brengt haar dichterbij het Noorderlicht. Ik weet zeker dat ze het Noorderlicht veel eerder ziet dan wanneer ze pas over 5 jaar zou beginnen met sparen.

Heb ik je een beetje geholpen met deze tips? Laat het me vooral weten. Je kan me mailen op info@budgetcoachwaddinxveen.nl.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter