We hebben alle vertrouwen in de gemeenteraad

Het team van EditieGroeneHart.nl heeft alle vertrouwen in een transparant en zuiver oordeel door de gemeenteraad, wanneer deze 26 januari aan de slag gaat met het advies aan het Commissariaat voor de Media. Eens in de vijf jaar beoordeelt deze overheidsorganisatie welke omroep in een gemeente de publieke status krijgt. Daarbij speelt dit advies van de raad een belangrijke rol. “Financieel gaat het om een toelage van € 100.000 euro subsidie. “Heel veel geld en dan moet het belang van de inwoner centraal staan en niet een clubje dat het leuk vindt om af en toe een videocamera vast te houden”, is de mening van het bestuur van EDGH.nl 

“In de eerste plaats slaat die zin op onze eigen organisatie. We hebben dit jaar laten zien dat het ook in Bodegraven-Reeuwijk mogelijk is om een professionele collectieve omroep neer te zetten, waar alle inwoners zichzelf terugzien en niet vooral Bodegraven in beeld wordt gebracht. We willen een belangrijke stap maken. Nog betere programma’s, nog groter bereik, nog meer inwoners die hun schouders eronder zetten en vooral nog professioneler. Daarom is die licentie voor ons zo belangrijker.” 

“Het is ons niet makkelijk gemaakt, sterker nog bijzonder lastig. Zo werden we bijvoorbeeld tot tweemaal toe geweigerd bij persconferenties van de gemeente.” Nu ligt er een rapport dat aan alle kanten rammelt. Er zou een deskundig bureau zijn ingehuurd, maar we lezen in de stukken dat onze omroep o.a. “door eigen onderzoek op 6 december 2021 om 21:00 uur” is beoordeeld. Ruim tien weken een opdracht in huis en dan even googelen op zondagavond? Dat alleen al geeft ons weinig vertrouwen in een evenwichtig proces. 

We worden hard afgerekend op onze begroting en organisatie. Ingewikkeld genoeg heeft de gemeenteraad onze stukken hierover niet toegestuurd gekregen. Het rapport bevat rekenfouten, is buitengewoon selectief, er staan veel feitelijk onjuistheden in en er is geen wederhoor geweest bij het college.  

In een puntsgewijze motivatie aan de gemeenteraad zet EDGH.nl uiteen waarom hier sprake is van ‘geen behoorlijk bestuur’ en doet opnieuw het voorstel om BR6 als zelfstandig label op te nemen binnen de licentie. “Want we geloven in de kracht van samenwerken!” 

“Het is duidelijk dat uiteindelijk maar een omroep die licentie krijgt, maar dan moet het proces wel eerlijk en transparant zijn. We zijn door behoorlijk wat politieke partijen benaderd die op hetzelfde standpunt staan en het rapport heel ingewikkeld vinden. Uiteindelijk gaan zij en niet het college over het advies aan het commissariaat.” 

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter