Uitbreiding vaccinatielocaties in regio Hollands Midden

Regio – GGD Hollands Midden heeft nieuwe vaccinatielocaties in Noordwijkerhout en Bergambacht in gebruik genomen. Daarmee komt het totaal van vaste vaccinatielocaties in onze regio op vijf locaties: Alphen aan den Rijn, Bergambacht, Gouda, Leiden en Noordwijkerhout. Daar komen binnenkort nog twee locaties bij.

In de eerste week van januari openen we een vaccinatielocatie in sporthal de Kleine Vink in Nieuwerkerk aan den IJssel. In de tweede week van januari starten we in het A4-zalencentrum (voorheen Levensstroom) aan de Elisabethhof 5 in Leiderdorp. Actuele informatie over onze locaties is terug te vinden op ggdhm.nl.

Openingstijden feestdagen 
De testlocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda, Leiden, Lisse en Nieuwveen zijn geopend op  31 december van 8-12 uur, 1 januari van 9-12 uur en 2 januari van 8-12 uur. Op oudejaarsdag (vrijdag 31 december) en nieuwjaarsdag (zaterdag 1 januari) zijn onze vaccinatielocaties gesloten.

Eerste mensen uit griepprik-groep kunnen een boosterafspraak maken
GGD GHOR Nederland verstuurt sinds deze week gefaseerd sms-berichten naar mensen die jaarlijks een griepprik krijgen. Na ontvangst van de sms kunnen zij versneld een afspraak maken voor een boostervaccinatie. Dat kan online of via het landelijke callcenter. Zij moeten op de locaties hun sms kunnen laten zien.

De mensen die de sms ontvangen, zijn eerder door de GGD gevaccineerd. De sms-uitnodiging moet helpen om deze mensen met een verhoogd medisch risico zo snel mogelijk te boosteren. Een afspraak maken is verplicht, het heeft dus geen zin om zonder afspraak naar een vaccinatielocatie te komen.

Boosteren in zorginstellingen 
Het vaccineren van bewoners van zorginstellingen zonder eigen medische dienst is in volle gang. Al bijna de helft van de aangemelde locaties van zorginstellingen zijn door het mobiele vaccinatieteam bezocht. Samen met de ondersteuning van huisartsen hopen we voor het einde van het jaar 480 bewoners te hebben geprikt en ook tientallen zorgmedewerkers. 

Niet-mobiele thuiswonenden 
Niet-mobiele thuiswonenden zijn door hun huisarts aangemeld. Mobiele teams van de GGD gaan bij hen thuis langs om ze de boosterprik te geven. Het streven is om alle niet-mobiele thuiswonenden voor half januari geprikt te hebben. 

Aangescherpte regels na besmetting met corona
Om de verspreiding zo veel mogelijk af te remmen zijn de leefregels rondom een besmetting met corona onlangs aangescherpt. Ben je zelf positief getest, dan ga je minimaal 7 dagen in isolatie. Dit geldt voor iedereen, of je nu klachten hebt of niet en of je nu immuun bent of niet. 

Huisgenoten of nauwe contacten (15 minuten of langer binnen 1,5 meter) van iemand die corona heeft moeten in quarantaine voor 10 dagen. Ook dit geldt voor iedereen.

Het advies is om zo snel mogelijk te testen. Dit mag met een zelftest of bij de GGD. Laat je 5 dagen na het laatste contact met de persoon die corona heeft, testen bij de GGD. Is deze testuitslag negatief dan mag je uit quarantaine. Krijg je klachten doe dan ook zo snel mogelijk een test, een zelftest of een test bij de GGD.

Overige contacten: als je minder dan 15 minuten binnen 1,5 meter of langer dan 15 minuten buiten 1,5 meter van iemand die corona heeft bent geweest, doe dan een test als je bij iemand op bezoek gaat of als je bezoek krijgt. Dit mag een zelftest zijn of een test bij de GGD. Houd je gezondheid goed in gaten. Krijg je klachten die passen bij corona doe dan ook direct een zelftest of laat je testen bij de GGD.

Cijfers regio Hollands Midden

Vaccineren
Op dit moment heeft 86% van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. 84% van de 12-plussers is volledig gevaccineerd. Daarnaast is de boostercampagne in volle gang. Tot en met week 51 hebben ruim 103.000 inwoners, bij één van de GGD’en, een boosterprik gehad.

Testen
De afgelopen week is het aantal testen bij GGD-teststaten bij inwoners van onze regio wederom gedaald. Van 16.467 inwoners in week 50 naar 15.196 inwoners in week 51. Een daling van 8%. Het percentage positief geteste inwoners in de teststraten is gelijk gebleven met 23,5%. 

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op  www.eengezonderhollandsmidden.nl.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp