Extra instrument tegen woninginbraken Bodegraven-Noord

Waar de inbraakcijfers in woningen en bedrijven in de eerste helft van dit jaar nog meevielen in onze gemeente – er was zelfs een aanzienlijke daling ten opzichte van voorgaande jaren – daar loopt met name in Bodegraven-Noord het aantal woninginbraken sinds juni opvallend op.

Reden voor Vincent Both en Lucky Tomasouw, wijkagenten voor Bodegraven, Nieuwerbrug en Meije, om nogmaals te wijzen op de bewustwording om het inbrekers niet te makkelijk te maken. En de gemeente komt met een gerichte actie, waarbij bewoners van Bodegraven-Noord subsidie kunnen krijgen als zij inbraakwerende maatregelen treffen. Aanvragen voor de speciale subsidie kunnen worden ingediend van 3 januari t/m 16 januari 2022 voor inbraakwerende maatregelen die vanaf 1 oktober 2021 zijn genomen. 

Vincent Both: “Je ziet vaak bepaalde inbraakgolven, de ene keer in een dorp dat dicht bij de snelweg ligt, een volgende keer in een buitengebied en nu in Bodegraven-Noord. Daar is de afgelopen tijd via acties door wijkteams, politie en vertegenwoordigers van de gemeente aandacht gevraagd voor het voorkomen van inbraken. Ook in andere wijken en dorpen doen we dat, zoals de witte voetjes acties in Bodegraven-Zuid waarbij we onder andere controleerden op niet-afgesloten poortdeuren, schuren, garages en zelfs achterdeuren. Soms met de sleutels er nog in. Dan is het voor inbrekers gemakkelijk om iets mee te nemen. Het gaat niet alleen om goed hang- en sluitwerk op de ramen en deuren, het gaat feitelijk om alles, van preventie tot bewustwording en van effectieve maatregelen tot dagelijks gedrag dat de inbrekers weinig kans geeft.” 

Makkelijkste weg 
Lucky Tomasouw haakt in: “Inbrekers kiezen doorgaans de makkelijkste weg. Als de ene poort op slot is, proberen ze de volgende poort, enzovoorts. We zien in de praktijk dat de achterdeur bijvoorbeeld een groot deel van de dag gewoon te openen is, terwijl de bewoners elders in huis zijn, even een boodschap doen of de hond uitlaten. We zien tevens dat balkondeuren en slaapkamerramen open staan, terwijl inbrekers er eenvoudig via een muurtje of ladder in de tuin bij kunnen komen. Veel bewoners doen hun voordeur niet op het nachtslot. De inbrekers hebben diverse simpele methoden om de dan deur te openen…” 

Preventie 
Alles goed afsluiten is geen garantie dat inbrekers een woning links laten liggen, want Vincent Both heeft gezien dat met een koevoet de halve pui van een woningen werd ontzet om binnen te komen. “Maar goede preventie en het afsluiten van ramen en deuren helpt wel degelijk. Hetzelfde geldt voor hoogwaardig, gecertificeerd hang- en sluitwerk. Lampen op tijdschakelaars geven de indruk dat de woning ’s avonds bewoond is en buitenlampen met bewegingssensor schrikken inbrekers ook al gauw af. En de huidige camerasystemen en voordeurbelcamera’s zijn ons inziens maatregelen die eveneens effect sorteren om het aantal inbraken te verlagen. En we kunnen het beeldmateriaal gebruiken om daders op te sporen.” 

Subsidieregeling 
De subsidieregeling die de gemeente nu opzet, is specifiek bedoeld voor  eigenaren van koopwoningen in Bodegraven-Noord, het gebied binnen de bebouwde kom van Bodegraven ten noorden van de spoorlijn. Het gaat op een tegemoetkoming in de kosten van aanschaf en/of het laten installeren van hang- en sluitwerk met tenminste twee sterren van het SKG-keurmerk, waaronder cilindertrekbeveiliging, raamboompjes, deurspionnen, kierstandhouders, barrièrestangen, alarmsystemen en secu-strips. Per woning of persoon kan tot een maximum van 200 euro subsidie worden aangevraagd. Er gelden voorwaarden, zie daarvoor het aanvraagformulier op de website van de gemeente: https://gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/subsidie-inbraakwerende-maatregelen  

Tip 
Lucky Tomasouw heeft nog een tip: “Loop als bewoner eens door je woning en kijk waar je zelf naar binnen zou gaan als je je sleutel bent vergeten. Dat zijn tegelijkertijd ook de zwakke plekken die een inbreker opzoekt. Besef ook dat inbrekers vaak als eerste op zoek gaan in de slaapkamers waar mensen vaak hun waardevolle spullen verstoppen. Ze nemen ook spullen mee die bij binnenkomst direct in het zicht liggen. Leg waardevolle spullen op een andere plek en laat geen spullen in het zicht liggen, zeker niet als je de woning verlaat.”  

Wees alert en meld verdachte zaken 
Vincent Both vult aan: “Als je geconfronteerd bent met een woninginbraak ben je scherp op het afsluiten van je woning en het nemen van maatregelen. Ik hoop dat alle bewoners van Bodegraven-Reeuwijk scherper worden op het risico van woninginbraak, juist in deze wintermaanden nu het vroeg donker is. En in de komende weken als mensen op vakantie gaan. Mede door het thuisblijven in coronatijd en de avondklok begin dit jaar is het aantal inbraken de eerste helft van dit jaar gedaald, circa 42% minder in woningen en 70% in bedrijven. We kunnen er samen voor zorgen dat die gunstige cijfers niet omslaan in nieuwe inbraakgolven. Wees dagelijks alert op het afsluiten van je woning en neem preventieve maatregelen. Bel meteen met de politie via 0900-8844 als u iets verdachts in uw buurt ziet, want ook dat helpt bij het voorkomen en oplossen van woninginbraken.”  

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter