Twee omgevingsdiensten leiden samen nieuwe bouwspecialisten op

DIGITALEBODEGRAAFSEKRANT

Zuid-Holland – Vergunningverlener of bouwtoezichthouder: maar weinig mensen hebben een beeld bij zo’n functie. Dat leidt tot tekorten. Er zijn te weinig mensen met de juiste kennis en vaardigheden om dat werk te doen. De omgevingsdiensten Midden-Holland en Zuid-Holland-Zuid gaan daarom voor het eerst zélf 18 nieuwe bouwspecialisten opleiden. Ze bieden zij-instromers en starters zonder ervaring een baan en opleiding. De werving start per 15 december 2021. 

Vooroordelen en onbekendheid
“Wat wil jij later doen als je groot bent?” Maar weinig kinderen beantwoorden die vraag met ‘vergunningverlener’ of ‘inspecteur’. Dat soort bouwberoepen zijn onbekend, ook nog bij jongeren. Daarnaast lijkt het beeld van de ‘stoffige ambtenaar’ nog te bestaan. En dat is zonde, zo zeggen de vergunningverleners en toezichthouders zelf in de podcast ‘SwitchTalk’. 

 “De hele dag achter mijn bureau zitten, daar zou ik niet gelukkig 
van worden.” – Vergunningverlener

In de podcast nemen ze de luisteraar mee in de wereld van deze onbekende bouwberoepen: Hoe ziet hun agenda er morgen uit? Wat klopt er van de vooroordelen? Wanneer past zo’n baan bij je? 

“Ik had vroeger niet het idee dat ik ambtenaar wilde worden. 
Inmiddels ben ik het al bijna 10 jaar.” – Toezichthouder

Offensief
Om te laten zien wat de beroepen inhouden, starten de omgevingsdiensten een campagne. Met films, een podcast en persoonlijke verhalen willen ze niet alleen de beroepen bekend maken. Ze hopen zeker 18 nieuwe collega’s te vinden. Dat is hard nodig. De enorme vraag in de bouw leidt namelijk ook tot een stijging van vergunningaanvragen en intensiever toezicht. 

Zo zien de omgevingsdiensten in het aantal vergunningsaanvragen en toezichttaken een stijging van 10 % tot 20% in 2021. Ook de complexiteit neemt toe: kantoren of schuren worden omgebouwd, dakopbouwen gestapeld of woningen gesplist. Dit vraagt continu om het zoeken naar wat wel kan, op een veilige en goede manier. 

Leer- en werktraject moet oplossing bieden
Mensen met een mbo-, hbo of wo-diploma kunnen solliciteren via ozhz.nl/bouwspecialist en odmh.nl/bouwspecialist. De omgevingsdiensten richten zich op mensen zonder ervaring en zonder specifieke studierichting. Maar waarschuwen wel. Zo schrijven ze: “de functies zijn bijzonder uitdagend, dynamisch. Ze vragen veel van je. We vragen daarom om de juiste competenties, houding en ambities.” Het leerwerk-traject duurt ongeveer 1 jaar. 
 

De omgevingsdienst Midden-Holland en de omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid verzorgen voor verschillende gemeenten in hun regio de bouwvergunningen en het bouw- en woningtoezicht. OZHZ is gevestigd in Dordrecht, ODMH in Gouda. Ze werken nauw samen om het personeelstekort op te lossen. Meer over de organisaties en het opleidingstraject is te lezen op odmh.nl/bouwspecialist en ozhz.nl/bouwspecialist.  

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp