In de spits elk kwartier met de trein naar Leiden of Utrecht

Vanaf deze week rijden er in de ochtend- en avondspits meer treinen tussen Leiden en Utrecht. Met de nieuwe dienstregeling van de NS stoppen er op station Bodegraven per uur twee extra sprinters tussen ongeveer 6.30 uur en 10.00 uur en tussen 15.30 en 19.30 uur. Hiermee is de treinverbinding tussen Leiden en Utrecht voor veel mensen aantrekkelijker en is onze gemeente nog beter bereikbaar. 

De frequentieverhoging is tot stand gekomen in samenwerking met de provincie, ProRail en de aanliggende gemeenten. Om het mogelijk te maken dat er meer treinen rijden, waren verschillende aanpassingen aan de infrastructuur in Bodegraven en Alphen aan den Rijn noodzakelijk. Zo sloot ProRail in Bodegraven zes onbeveiligde spoorwegovergangen en zijn andere overwegen aangepast voor een veiligere verkeerssituatie. In Alphen aan den Rijn werd een wissel vervangen, zodat treinen sneller het station in en uit kunnen rijden. De treinbeveiliging en stroomvoorziening zijn aangepast. En er zijn raildempers geplaatst om geluid te verminderen.

Situatie Goudseweg
De gemeente paste in Bodegraven de verkeerssituatie bij de overweg op de Goudseweg aan om filevorming op de spooroverweg te voorkomen en om een veiligere verkeerssituatie voor fietsers te creëren. Ook is de doorstroming van het verkeer op de overweg verbeterd. Hiervoor verkortte ProRail de tijd dat de spoorbomen bij de overweg Goudseweg gesloten zijn. Het verhogen van de frequentie is ook mogelijk doordat NS de intercityverbinding met Sprintertreinen rijdt. Deze treinen kunnen sneller optrekken en zijn minder zwaar. Hierdoor waren er minder aanpassingen nodig aan het spoor en zo kon het project sneller worden gerealiseerd.

Toekomstplannen
Samen met de Provincie Zuid-Holland, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Regio Holland Rijnland, NS, ProRail en de andere gemeenten langs het traject Leiden-Utrecht onderzoekt Bodegraven-Reeuwijk de mogelijkheid om in de toekomst ook buiten de spits meer treinen te laten rijden.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp