Weetjes over de basisverzekering en aanvullende verzekering

EDITIEGROENEHART.NL – RTW FM

Het is alweer de maand december. Niet alleen van Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw, maar ook die van de zorgverzekering. De grote vraag ieder jaar opnieuw: “Is het slim om over te stappen naar een andere aanbieder of is het verstandiger te blijven en waar moet je opletten? Dat is lastiger dan je denkt en daarom kwam Budgetcoach Caroline Hertog ook dit keer weer langs in het eerste uur van het radioprogramma Leefstijl & Gezondheid met slimme financiële tips.

Dekking basisverzekering overal hetzelfde, premie niet
Wat binnen de dekking van de basisverzekering valt is overigens bij iedere verzekeraar hetzelfde. Toch kan de premie per aanbieder behoorlijk verschillen. Dat heeft te maken hoe een polis uitkeert bij gemaakte kosten. Er bestaan drie varianten: de naturapolis, de budgetpolis en de restitutiepolis. De natura-polis keert uit in zorg en de verzekeraar bepaalt waar je daarvoor naar toe moet. De budgetpolis geeft iets meer ruimte. Je mag zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat, zolang deze een contract heeft afgesloten met jouw verzekeraar. De restitutiepolis heeft de hoogste premie, maar ook grootste keuzevrijheid. Deze keert namelijk een bedrag per behandeling uit. Overigens is er vaak wel een maximum bedrag per behandeling of een maximaal aantal behandelingen vastgesteld. Let daar goed op.

Eigen risico, kun je tegenslag opvangen?
De basisverzekering is voor iedereen verplicht in Nederland, maar kent altijd een eigen risico. Die is minimaal 385,-, per jaar. Kiezen voor een hoger eigen risico is mogelijk en dat scheelt premie. Maar het advies van Caroline is duidelijk: “Kijk altijd goed hoeveel ruimte je hebt om tegenslagen op te vangen”. Het lijkt aantrekkelijk om iedere maand iets minder premie te betalen, maar een hoger eigen risico betekent dat je zelf eerst dieper in de buidel moet tasten wanneer jij of een van jouw familieleden ziek wordt.

Acceptatie niet verplicht
De aanvullende verzekering is een ander verhaal. Daarvoor mag een verzekeraar je weigeren. Daarom is het altijd verstandig om eerst te kijken of je wordt geaccepteerd voordat je de huidige aanvullende verzekering opzegt. Let daarbij overigens goed op tot wanneer opzeggen mogelijk is. Zo voorkom je dat je een jaar lang vastzit aan twee aanvullende verzekeringen.

Het is ook altijd handig om te kijken of de dekking van een aanvullende verzekering aansluit bij jouw leefsituatie. Ben je jong, heb je sportende kinderen of ben je wat op leeftijd, dan is een dekking voor fysiotherapie slim. Na de overgang is een dekking voor kraamzorg niet erg relevant.

Wat veel mensen niet weten, is dat de basis- en aanvullende verzekering niet bij dezelfde verzekeraar af gesloten moeten worden. Zo kun je zelf optimaal combineren wat het beste bij je past en financieel goed aansluit op jouw budget.

Caroline Hertog is terug te luisteren via: https://rtwmedia.nl/2021-12-10_1200.mp3 

Meer financiële tips van Caroline, zijn hier te vinden

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp