Festival op Lessons and Carols

GOUDA | PERSBERICHT

Zondag 19 december, 15.30 uur St Jan Gouda

Het was Kerstavond 1880: de Anglicaanse bisschop Edward White Benson belegde een viering in een houten schuur. Dit in een verwoede poging om de mannen uit het café te houden… Hij ontwikkelde een orde van dienst met negen lezingen (‘Lessons’) en wisselde die af met kerstliederen in de volkstaal (‘Carols’). De lezingen gaan de gehele Bijbel door. Daarnaast is er orgelspel voor en na de dienst, begint de dienst met een voorbereidende en inleidende tekst, zijn er gebeden en is er de zegen. De voorganger is tevens voorzanger.

Vanaf 1918 wordt in de fameuze King’s College Chapel in Cambridge op kerstavond de viering in deze vorm gehouden en live- uitgezonden door de BBC. Hierdoor heeft ‘A Festival of Lessons and Carols’ wereldfaam verworven.

Naast een Festival of Lessons and Carols op kerstavond is er ook een traditie van een Festival of Lessons and Carols for Advent. De viering vanuit de St Jan op zondagmiddag 19 december, de laatste zondag van Advent (‘Rorate caeli’, ‘Dauwt, hemelen’), zal in die vorm plaatsvinden.

Extra bijzonder omdat ds David van Veen en stadsorganist Gerben Budding een eigen Festival of Lessons hebben samengesteld aan de hand van de stamboom van Jezus zoals die door de evangelist Mattheus wordt beschreven. We horen van Abraham en David, maar ook van Ruth en Rachab. Tevens zorgt Gerben Budding samen met de cantorij voor de muzikale vormgeving en hoort u muziek van oa. Händel, Reger en César Franck. 

De viering begint om 15.30 uur in het schip van de St Jan en is gratis toegankelijk. Opgeven is niet nodig. De viering is ook online te volgen via: https://www.youtube.com/c/SintJansgemeente

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp