Snel op vlieghoogte

Bodegraven-Reeuwijk – Tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering woensdagavond 8 december werd niet alleen de nieuwe gemeentesecretaris Lizet Keijzers voorgesteld aan de gemeenteraad, maar vond ook de voordracht van de kandidaat wethouder voor de VVD, Gerrit van Eijk, plaats. De positie was vrijgekomen nadat Inge Nieuwenhuizen had besloten haar ambt vroegtijdig neer te leggen om burgemeester van de gemeente De Wolden te worden.

Nadat Robin Kersbergen als fractievoorzitter van de VVD Bodegraven-Reeuwijk officieel de voordracht voor zijn rekening had genomen, nam Elly de Vries namens haar fractie D66 het woord. Het ontbrak volgens haar binnen de procedure aan een duidelijke motivatie waarom zo kort voor de verkiezingen toch nog een wethouder benoemd werd. Als antwoord hierop gaf Kersbergen aan dat wat de VVD betreft er te veel zwaarwegende dossiers nog voor de verkiezingen op de agenda staan van het college. Als coalitiepartner hierbij betrokken zijn is essentieel voor de partij.

Willem Zuyderduyn, die namens Lokaal Liberaal vooral vanuit kostenoverwegingen eerder vraagtekens plaatste bij de benoeming van een wethouder voor een zeer beperkte periode, gaf aan blij te zijn dat de VVD had gekozen voor Gerrit van Eijk. Niet alleen omdat hij deze de functie voor 80 % en niet fulltime gaat invullen. Bovendien heeft Van Eijk vanwege zijn leeftijd geen recht meer op wachtgeld, mocht hij na de verkiezingen niet meer terugkomen als wethouder.

Gerrit van Eijk sprak vervolgens vanuit de Raadszaal de gemeenteraad toe en had er alle vertrouwen in dat hij snel op vlieghoogte zal zijn. Van Eijk die in het verleden al eerder gemeenteraadslid was voor de VVD is geen onbekende in de politieke arena. Hij staat bekend als iemand die geen blad voor zijn mond durft te nemen, kordaat doorpakt en erg gesteld is op duidelijkheid. Hoe groot zijn invloed zal zijn op de besluitvorming de komende maanden voor de verkiezingen, zal de tijd leren.

Vanwege de coronamaatregelen vond de vergadering digitaal plaats. Formeel kon er dus niet direct gestemd worden over de voordracht, maar uitsluitend schriftelijk tot vanavond 12 uur door middel van een van tevoren toegestuurd formulier. Naar verwachting wordt Gerrit van Eijk de volgende gemeenteraadsvergadering officieel benoemd als wethouder.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp