Nathanaël en Norah van de Regenboog ontvangen de eerste Childpress perskaarten

Reeuwijk-Brug – Vandaag kwam Elise Sijthoff, initiatiefnemer van de internationale organisatie ‘Childpress’, in de speciale Childpress-commando-bus naar Reeuwijk-Brug om Norah Müller en Nathanaël van den Akker de eerste twee Childpress-perskaarten te overhandigen. Vorige maand interviewden de leerlingen van basisschool De Regenboog als kersverse reporters van de lokale Childpress/EditieGroeneHart.nl-redactie wethouder Dirk-Jan Knol over ‘respect’ en andere belangrijke actuele zaken die in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk spelen.

“Het doel van Childpress is kinderen een gezicht te geven in de media. Kinderen hebben vaak een duidelijke mening en mooie ideeën over onderwerpen. Toch zijn ze vrijwel nooit een gesprekspartner die in de media wordt gehoord”, aldus Elise Sijthoff. Binnen de projecten die Childpress in Nederland, België en Noorwegen opzet spelen nadrukkelijk alle kinderen een vooraanstaande rol. “We willen kinderen leren hoe belangrijk onafhankelijke journalistiek is, maar ook dat een gezonde democratie niet mogelijk is zonder het kunnen vormen van een vrije mening. Kinderen kun je van jongs af aan spelenderwijs leren om die ‘eigen mening’ te ontdekken en te ontwikkelen door ze er bewust van te maken dat een verhaal altijd meerdere kanten heeft. ‘Hoor en wederhoor’. In een wereld waar algoritmes steeds belangrijker worden, is het schrikbarend hoe vaak je hoort “Het is zo, want ik heb het op Facebook gelezen, onderstreept Sijthoff haar pleidooi.

Volgens AnneMarie Visser, voorzitter van EditieGroeneHart.nl is het meer dan terecht dat Norah en Nathanaël deze Childpress-perskaart krijgen. Het interview was een spontane actie. Dirk-Jan Knol gaf op de school in Reeuwijk-Brug een les over respect. Nel van Galen (directeur) belden ons met het idee hem hierover te interviewen. Binnen een half uur stonden we klaar met de camera en werden Norah en Nathanaël letterlijk uit de klas geplukt. “Zonder voorbereiding, mening professionele journalist doet ze dat niet na en daar mogen ze best trots op zijn”. Overigens hadden ze over de vragen wel heel goed nagedacht. De jonge reporters wisten precies de vinger op de juiste vraagstukken te leggen.

EditieGroeneHart.nl is de eerste lokale omroep die samen met Childpress een belangrijk pilotproject gaat opzetten. “Ons hart ligt bij de lokale journalistiek, hoe mooi is het dan hier landelijk een voorbeeld in te mogen zijn”, vertelt Visser. De start van de samenwerking werd symbolisch gevierd met de ondertekening van een wereldkaart in Grandcafé Mercatu. “We gaan samen hele leuke en mooie dingen doen. Ook rondom de gemeenteraadsverkiezingen komend voorjaar. De lokale scholen spelen hier een belangrijke rol in en hoewel Nathanaël en Norah de eerste twee kinderredactieleden, zijn alle kinderen in de gemeente meer dan welkom om mee te doen en mee te denken”.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp