Open brief van Raad van Bestuur: ‘We moeten het opnieuw samen doen’

1 december 2021

Beste lezer,

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt nog steeds. Er wordt daarnaast veel gesproken over ‘code zwart’. Gelukkig is het nog niet zover, maar de situatie is ernstig. Ook in ons ziekenhuis. Er wordt opnieuw ontzettend hard gewerkt door ál onze medewerkers. Iedereen zet de schouders er weer onder, maar we kunnen het niet alleen. Wij vinden het belangrijk om te vertellen hoe het op dit moment in ons ziekenhuis gaat en wat jij kunt doen om ons te helpen.

In de media gaat het vaak over het aantal beschikbare Intensive Care-bedden, maar het probleem is veel groter. Alle zorg in onze regio staat op dit moment onder grote druk, niet alleen de zorg voor coronapatiënten. Het piept en kraakt. Als de zorg in Nederland vastloopt, kunnen er straks geen mensen meer opgenomen worden in de ziekenhuizen of verpleeghuizen. En kan ook de huisarts en thuiszorg de vraag niet meer aan. Een scenario waar we liever niet aan denken, maar wat helaas wel dichterbij komt.

Operaties en behandelingen afgezegd
Onze medewerkers zetten zich iedere dag, 24/7, in om de best mogelijk zorg te bieden aan ál onze patiënten. Maar doordat we steeds meer erg zieke patiënten op onze corona-afdelingen verzorgen en er altijd ruimte moet blijven voor andere spoedzorg, is een deel van de planbare zorg weer afgeschaald.

Op dit moment kunnen we nog maximaal 50% van de geplande operaties uitvoeren. Onze artsen beoordelen daarom iedere dag zorgvuldig welke behandelingen medisch gezien verantwoord kunnen worden uitgesteld. Veel hart-, neurologische en oncologische zorg gaat nu nog door, maar patiënten voor bijvoorbeeld een nieuwe knie of een hernia-operatie worden afgebeld. Deze patiënten moeten wachten, hoe moeilijk dat voor hen ook is. Ook weten we dat het uitstellen van deze operaties meer gezondheidsklachten kan veroorzaken. Dat doet ons enorm pijn, maar we kunnen niet anders.

Help ons!
Wij hopen dat het aantal coronapatiënten de komende tijd niet verder toeneemt, dat er landelijk géén code zwart komt en dat onze dokters straks niet hoeven te bepalen wie het laatste IC-bed krijgt. Onze dokters, verpleegkundigen en andere medewerkers doen er alles aan om dit te voorkomen. Ook jij kunt daarbij helpen.

Laten we er met elkaar voor zorgen dat het niet zover komt. Houd je aan de basisregels, ga testen bij klachten en volg de instructies van de GGD op wanneer jij of een huisgenoot het coronavirus heeft. Laat je vaccineren en haal de boosterprik. Wij zien dat dit helpt tegen ziekenhuisopnames.
Ook in het ziekenhuis vragen we je om mee te werken aan onze maatregelen. Draag een mondneusmasker, houd 1,5 meter afstand, kom alleen naar je afspraak (tenzij je écht begeleiding nodig hebt) en heb begrip voor onze aangepaste bezoekregel: één bezoeker per patiënt per bezoektijd. 

We moeten het opnieuw samen doen
Wij zijn on-ge-loof-lijk trots op al onze medewerkers. Zij zetten zich met hart en ziel in om zoveel mogelijk mensen te helpen en alle patiënten de juiste zorg te geven. Dag en nacht. Helaas krijgen ook onze artsen, verpleegkundigen en andere (zorg)collega’s steeds vaker te maken met agressie door patiënten of bezoekers. Dát helpt niet. Daarom een dringende oproep: wanneer wij voor jou of je naasten zorgen, blijf dan rustig en toon begrip voor de maatregelen. Vertrouw erop dat onze medewerkers alles aan doen om zo goed mogelijk te helpen. Alleen dan kunnen wij ons werk doen.

Help ons helpen: we moeten het samen doen!

Lodewijk de Beukelaar en Marlies Telgenkamp, Raad van Bestuur Groene Hart Ziekenhuis
Jeannette von Lindern en Janneke Schuuring, Co-bestuur Groene Hart Ziekenhuis

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter