Wijkagent Martin Oost en pedagoge Joanne ten Voorde bij Leefstijl en Gezondheid

Luister nu terug: programma ‘Leefstijl en Gezondheid’.

Bodegraven-Reeuwijk – Vrijdag 26 november waren wijkagent Martin Oost van het politieteam Bodegraven-Reeuwijk en pedagoge Joanne ten Voorde, werkzaam bij het centrum Jeugd en Gezin in Waddinxveen, te gast bij ‘Leefstijl en Gezondheid’. Het gezamenlijke programma van RTW FM en EditieGroeneHart.nl. Het interview stond in het teken van ‘Orange the World’. Een wereldwijde campagne van de Verenigde Naties waarin aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen. Ook in het Groene Hart doen gemeenten mee. Onder meer Gouda, Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk. Dat is ook nodig, want maar liefst 45% van de vrouwen ouder dan 16 jaar krijgt te maken met geweld en volgens deskundigen is dit slechts het topje van de ijsberg.

Martin Oost vertelde dat de politie een belangrijke signalerende functie heeft en bij een melding gelijk gaat kijken. In eerste instantie wordt er gezocht naar een oplossing. Pas bij (dreigende) escalatie grijpen ze in en treden het huis binnen. Centraal staat altijd de veiligheid van het slachtoffer en indien aanwezig de kinderen. Wat er ook gebeurt, de politie staat erop om het slachtoffer te zien en te spreken. Hoeveel mooi weer ook aan ‘de voordeur’ wordt gespeeld door de dader. Waar vroeger het slachtoffer mee werd genomen naar een veilige plek, is het uitgangspunt tegenwoordig dat het nergens veiliger is dan thuis. Indien noodzakelijk wordt de dader mee genomen. Het slachtoffer blijft de eigen woning en krijgt daar bijstand.

Wanneer er een melding bij Centrum voor Jeugd en Gezin wordt gedaan, gaan ze eerst in gesprek met de partners en/of ouders. Ze bespreken de situatie en zoeken ook hier samen naar een oplossing. Welke hulp is nodig om samen uit een gewelddadige relatie/situatie te komen.

Maak jij huiselijk geweld mee? Praat erover met je huisarts of maak een melding bij Veilig Thuis. Vermoed jij dat iemand in jouw omgeving slachtoffer is van huiselijk geweld, dan kun je dit ook anoniem melden bij Veilig Thuis, via 0800-2000.

Luister naar de hele uitzending van Leefstijl en Gezondheid op https://www.rtw.nl/uitzending-gemist-terugluisteren-rtw

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp