Een pleister erop, mond houden en gewoon doorgaan

Bodegraven-Reeuwijk/Waddinxveen – Vrijdagmiddag 26 november was Sylvia van de Krol te gast in het programma ‘Leefstijl en Gezondheid, een gezamenlijke productie van EditieGroeneHart.nl en RTW FM, de lokale omroep van Waddinxveen. Naast gemeenteraadslid voor de lokale fractie PCW in Waddinxveen is Sylvia onder meer pleegouder voor de organisatie Horizon Jeugdzorg en Onderwijs in Alphen a/d Rijn en dat betekent dat zij en haar gezin, man en zoon regelmatig tijdelijk kinderen opvangen voor wie het onmogelijk is om bij de eigen ouders thuis te wonen.

Inmiddels zorgt het gezin van Sylvia al acht jaar voor een jongetje dat vanwege verschillende omstandigheden opgevangen moest worden en ze doen dit met heel veel liefde. Soms is het zwaar, soms complex, maar vooral de liefde en onverwachte kostbare momenten maken dit enorm waardevol voor het gezin. “Je gunt toch ieder kind liefde en veiligheid en het is voor mij een kleine bijdrage aan een betere wereld”, is het antwoord van Sylvia op de vraag waarom zij hiervoor kiest.

Het is niet altijd makkelijk, ook niet voor haar zoon die als enig kind moest leren af en toe alle aandacht te moeten delen. Crisisopvang betekent dat je ’s middags ineens thuiskomt en er ineens een ‘pleegbroertje of -zusje aan tafel zit’, maar het gezin deelt graag hun geluk met anderen en zien dit keer op keer worden beloond. Zeker in de eerste jaren was het voor alle familieleden van grote waarde dat er altijd een professionele coach klaarstaat van het pleegouderbureau Horizon wanneer er vragen waren. Een enorme steun in de rug, je voelt je veilig omdat je zelf ook kan terugvallen op een deskundige organisatie die naast je staat.

Hoe aangrijpend crisisopvang kan zijn, onderstreept Sylvia met het verhaal over het eerste meisje dat door het gezin werd opgevangen. “Er huppelde een heel vrolijk onbevangen peutertje bij ons naar binnen, die verbaasd was dat het licht het deed en water uit de kraan kwam. Haar eigen ouders zaten niet alleen samen in een gewelddadige relatie, maar pappa bleek ook een wietplantage op zolder te hebben.”

Even schrijnend zijn de verhalen van kinderen die niet kunnen stoppen met eten omdat ze zo’n honger hebben geleden of niet durven te huilen als ze zijn gevallen. “Pleister erop, mond houden en vooral doorgaan”.

“Daarom is het zo nodig dat mensen dit willen doen”, benadrukt Sylvia. Er is in Nederland een tekort aan zo’n 3.500 pleegouder-gezinnen en het verschil dat je kunt maken voor zo’n kind is enorm. Je geeft ze iets waardevols mee in hun rugzakje waar ze hun hele leven iets aan kunnen hebben.”

Voor meer informatie over pleegouder zijn kun je terecht bij Horizon Pleegouders in Alphen https://www.horizon.eu/pleegzorg/

Sylvia van de Krol

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter