Project ‘Van Bank naar Bouw en Techniek’ pakt door

Zuid-Holland – Bedrijven in de bouw en installatietechniek zitten te springen om personeel. Tegelijk staan in de banken- en de verzekeringssectoren door automatisering honderden banen op de tocht. Daarom zoeken Bouwend Nederland en Techniek Nederland naar een goede manier om mensen die de banken- en verzekeringssector willen of moeten verlaten, de overstap naar de bouw of de techniek te laten maken. Eind 2019 is het project Van Bank naar Bouw en Techniek gestart als proef, mede dankzij een subsidie van de provincie Zuid-Holland. Van Bank naar Bouw en Techniek gaat na een succesvolle proefperiode vanaf 1 januari 2022 met volle kracht verder als Human Capital deelakkoord. Op donderdag 25 november is het deelakkoord in een onlinebijeenkomst door de partners bekrachtigd.

Geleidelijk proces voor grote stap
Deelakkoord Van Bank naar Bouw en Techniek, onderdeel van de Human Capital Agenda, is gericht op werknemers van niveau mbo-3 tot en met hbo. Het is bedoeld om bijvoorbeeld hypotheekadviseurs en financieel adviseurs versneld om te scholen, tot onder meer werkvoorbereiders en kostencalculators in de bouw- en technieksector. Samen met onder andere brancheorganisaties van de banken en de verzekeraars is daar een succesvol omscholingstraject voor gestart.

Persoonlijke begeleiding
De ondertekening van het deelakkoord is goed nieuws voor bouw- en installatietechniekbedrijven. De aankomende jaren zullen ruim 60.000 nieuwe arbeidskrachten nodig zijn in de bouw. En in de techniek bestaan nu al 20.000 structureel onvervulbare vacatures. De verwachting is dat dit met zo’n 3000 vacatures per jaar oploopt. Een van de medewerkers daarvoor zal vanuit andere sectoren moeten komen. De banken- en verzekeringssector biedt een behoorlijk potentieel, met alleen al in Zuid-Holland naar verwachting honderden boventalligen.

Gedeputeerde Willy de Zoete (Economie – Human Capital): “In Zuid-Holland staan bedrijfsleven en werknemers samen voor de uitdaging om ook in de toekomst concurrerend, innovatief en duurzaam te zijn. Dat betekent dat banen verdwijnen en nieuwe banen en mogelijkheden ontstaan, met noodzakelijke nieuwe of andere vaardigheden en kennis. Dankzij deelname aan Human Capital Agenda-projecten zoals van Bank naar Bouw en Techniek draagt de provincie bij aan het voor de toekomst slagvaardig maken van de Zuid-Hollandse werknemer en de Zuid-Hollandse ondernemingen.”

Vanwege het succes van de pilotfase en met het oog op de toenemende vraag naar nieuwe werknemers is het idee om het project niet te beperken tot de financiële wereld. Het voornemen is om ook met andere krimpsectoren zoals automotive en de olie- en gasindustrie de samenwerking te intensiveren.

Human Capital
Deelakkoord Van Bank naar Bouw en Techniek is onderdeel van het bredere Human Capital Akkoord. Dat akkoord werd in juni 2019 ondertekend door 66 partijen en sectoren in Zuid-Holland. De provincie Zuid-Holland en Economic Board Zuid-Holland zijn de initiatiefnemers van het Human Capital Akkoord. Het heeft als doel het talent van werkenden optimaal te benutten. Lees op de website van Economic Board Zuid-Holland meer over het Human Capital Akkoord.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter