Aanstaande vrijdag, Green Friday

In mijn 1e blog als klimaatburgemeester wil ik toch vooral beginnen met wat deze rol nu inhoud. Het is een vrijwilligersrol, soort ambassadeurschap op het brede gebied van klimaat, ingestoken vanuit het ministerie van Economische zaken en klimaat. Alles in teken van klimaatverandering en de bijdragen die wij allemaal kunnen maken om het een beetje in de goede richting te krijgen. Iedere stap is er immers één.

Het is geen burgemeesterschap zoals in de lokale politiek, het staat hier volkomen los van. Ik draag ook geen ketting en bepaal mijn eigen programma en steek in op de actualiteit.

Met blogs, filmpjes, aandacht op social media en kranten hoop ik inwoners te treffen, te helpen, discussies te voeren met hen die dat willen en graag een bijdrage aan een beter klimaat willen doen.

Het is absoluut niet de bedoeling dat ik u voor ga zeggen wat u moet doen. Geen ge betweter maar hopelijk wel een leuke aansporing om u te helpen klimaatpositieve keuzes te maken.

Afijn dat even vooraf.

Aanstaande vrijdag 26 november vinden er twee ‘festiviteiten’ plaats. De ene is het wereld feestje van ‘black Friday’ en de andere die van een lokaal boomplantfeestje van Hart in Bodegraven, u weet wel die vrijwilligers die zeer gedreven het centrum van Bodegraven het mooiste groenste centrum van het Groene Hart gaan maken.

Maar wat hebben deze twee festiviteiten nu met elkaar gemeen? Of niet gemeen?
Eigenlijk niet zo veel. Groen en zwart liggen kwa kleur sterk uiteen. En kopen, kopen, kopen staat ook in contrast met groen doen! Op papier zou je kunnen zeggen dat de vergroening van het centrum het koopgedrag op black Friday een beetje compenseert. Maar ja dat is maar een fractie natuurlijk. Als we nu eens omdenken? Zwart wordt groen en groen wordt zwart.

Black Friday gaan we omdopen tot ‘Green Friday’ en de boomplantdag gaan we zien als het begin van het toekomstig ‘zwart zien’ van groen van planten tot bomen.

Het zijn weliswaar de donkere dagen voor kerst maar voor bomen en nieuwe planten de beste dagen om vast wortel te schieten in de nieuwe grond voor een groene zomer. Zo wordt black Friday een basis voor een green Summer.

En wat doen we dan met al die kooplust a.s. vrijdag? Het is natuurlijk best lekker om tegen flinke korting jouw uitgestelde aankoop te doen. Ik heb ook een aankoop op mijn lijstjes staan die ik vrijdag hoop af te tikken. Een aankoop die ik echt nodig heb voor mijn werk. Ben wel kritisch op de prijs en waar het vandaan komt. Ik ga hiervoor niet mijn huis uit omdat deze aankoop niet in onze gemeente te koop is. De website staat al stand bye en nog wat drukken op de knop…..en dan hoop ik dat DHL met de nieuwe groene elektrische bus de volgende dag of wat later voorrijd.

Nee geen winkelbestorming voor mij. Geen impuls aankopen. Ik koop bewust alleen wat ik echt nodig heb. En liefst zo groen mogelijk. Dat klinkt natuurlijk heel wereld verbeterend maar ook wel weer eenvoudig.

Het is ook allemaal niet zo makkelijk zo groen mogelijk in te kopen. Want wellicht is je aankoop gemaakt van CO2 vrije materialen maar komt het van heel ver. Of wellicht koop je het dichtbij maar zijn er iets verder veel betere alternatieven. Het is lastig keuzes maken zeker wanneer de keuzes impuls aankopen zijn. Ik kan me voorstellen dat dit voor de doorsnee consument niet goed uit te zoeken is. Laat staan of die er zin in heeft dit te doen.

Daarom positief stimuleren en zo gemakkelijk mogelijk maken, toch!
Wat mij betreft maken we van Black Friday een Green Friday. We doen ons best om de laatste vrijdag van november alleen maar spullen te kopen die we echt nodig hebben. En spullen die echt groen zijn. Hiermee moedigen we ook ondernemers aan een kleine stap te zetten in de vergroening van onze aarde.

Te beginnen in Bodegraven en dan zo via Reeuwijk, Gouda, Rotterdam naar de rest van de wereld.

Green Friday started in Bodegraven. Beetje omdenken en beetje groots denken. Dat kunnen we wel.

Terug naar a.s. vrijdag in het centrum van Bodegraven zal ik met het team van Hart in Bodegraven, groenmedewerkers van de gemeente, wethouder Nieuwenhuizen, de Da Costa, IKC Schatrijk en Arcadis flinke stappen zetten om het Hart van Bodegraven te vergroenen door meer dan duizend planten en bloembollen in de grond te planten en later nog flink wat bomen te planten. Een metamorfose van steen naar groen, wie wordt daar nu niet blij van!

Wij gaan er met z’n allen, te beginnen in Bodegraven een groene vrijdag van maken. Komt u ook kijken of wellicht meedoen vrijdag ochtend in het centrum van Bodegraven van 9.30u tot 11.30u?

Ik wens u een hele mooie Green Friday toe.  Tot dan,

Robèrt Smits, Klimaatburgemeester

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter