Positief geteste mensen niet meer gebeld

Regio – Het aantal besmettingen in onze regio is nu zo hoog dat de GGD Hollands Midden geen uitgebreid bron- en contactonderzoek meer kan doen. Daarom worden mensen die positief getest zijn voortaan niet meer door de GGD gebeld, maar gemaild.

Er komen dagelijks heel veel nieuwe besmettingen bij. Afgelopen week testte 7312 personen uit de regio positief. Door die explosieve groei van 52% is het niet meer haalbaar om besmettingen aan elkaar te koppelen of te herleiden. De GGD Hollands Midden heeft de afgelopen weken nog met man en macht geprobeerd om in ieder geval de clusters binnen de verzorgings-, verpleeghuizen en thuiszorg in beeld te houden, maar ook dit was afgelopen week niet meer uitvoerbaar. 

Een van de gevolgen is dat de GGD Hollands Midden zorginstellingen niet meer kan waarschuwen en informeren over besmettingen. De zorginstellingen in Hollands Midden hebben afgelopen week een brief ontvangen van de GGD Hollands Midden over de situatie. De instellingen zijn nu vooral zelf verantwoordelijk voor het instellen van extra maatregelen op hun locatie(s). Wel kunnen instellingen bij de GGD terecht voor vragen en advies.

Testafspraak maken lukt niet altijd
Er worden nog steeds erg veel afspraken gemaakt voor een coronatest. Hierdoor zijn de telefoonlijnen vaak overbezet en lukt het ook niet om snel een online afspraak te maken. Het advies is om het later nog eens te proberen. Er zijn drie reden waarom het niet altijd lukt om een afspraak te maken. 

De eerste reden is het landelijke online boekingssysteem. Dit boekingssysteem voor testafspraken reserveert drie tijden waarvan er uiteindelijk één geboekt wordt. Zodra die boeking is gedaan, komen die andere twee tijdstippen weer vrij. Daarom kan het zo zijn dat je een scherm krijgt dat er geen testmogelijkheden zijn. Terwijl er een aantal minuten later is er opeens wel plek volgens het systeem. Het advies is dan ook om het later nog eens te proberen. Met name de vroege ochtend en avond zijn tijden waarop het vaker wel lukt. 

De tweede reden waarom een afspraak maken soms niet lukt heeft te maken met de capaciteit bij de laboratoria. Op dit moment is er niet meer laboratoriumcapaciteit beschikbaar voor het analyseren van testen. Daarom kan de GGD niet meer testmogelijkheden aanbieden. De GGD is druk bezig om te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Pas als er meer capaciteit gevonden is kunnen er weer meer testen worden afgenomen. Als die nieuwe capaciteit er is, opent de GGD Hollands Midden testlocaties op nieuwe plekken in de regio. Zo is er voor iedere inwoner een testlocatie beschikbaar binnen 15 minuten rijden.

Tot slot is het voor het uitbreiden van de testcapaciteit ook noodzakelijk dat er extra personeel komt. De GGD Hollands Midden is druk bezig met het werven van nieuw personeel, maar dit is lastig in de huidige arbeidsmarkt.

Aanpassing quarantainebeleid
Het beleid over de leefregels is vrijdag 19 november aangepast. Huisgenoten moeten vanaf nu tien dagen in quarantaine. Ook als zij volledig gevaccineerd zijn en/of corona hebben gehad. Zij kunnen zich 5 dagen na het laatste contact laten testen om eerder uit quarantaine te kunnen. 

Het nieuwe quarantainebeleid geldt ook voor onderwijspersoneel en kinderen van alle leeftijden, ongeacht of zij eerder al corona hebben gehad. Alleen voor huisgenoten die minder dan 8 weken geleden zelf corona hadden geldt het quarantaineadvies niet. 

Voor zorgmedewerkers die beschermd zijn tegen corona en onmisbaar zijn voor hun werk, geldt een aangepast advies. Zij gaan in quarantaine en laten zich zo snel mogelijk testen. Zij doen ook nog een test op dag 5. Als de eerste test negatief is en zij geen klachten hebben kunnen zij, in overleg met de werkgever, met persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) werken.

Boosterprik
Mensen die zijn geboren in 1936 of eerder, kunnen nu telefonisch een afspraak maken voor een boostervaccinatie. Het is niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten. Er is de afgelopen dagen vertraging geweest in de bezorging van de uitnodigingen. Omdat de GGD GHOR Nederland op dit moment niet kan inschatten of de vertraging daadwerkelijk is weggewerkt, kunnen mensen geboren in 1936 of eerder vanaf nu ook zonder uitnodigingsbrief van het RIVM een afspraak inplannen.

Ben je geboren in 1936 of eerder en wil je alvast een afspraak maken voordat je de brief van het RIVM binnen hebt? Bel dan het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer via 0800-7070. Dat kan iedere dag tussen 08.00 en 20.00 uur. Houdt er rekening mee dat in verband met de drukte er langere wachttijden kunnen zijn voor het maken van een afspraak.

Inwoners die nog niet aan de beurt zijn qua leeftijd en/of bij wie de vorige vaccinatie nog korter dan 6 maanden geleden is, kunnen nog geen afspraak maken.

Voorlichting en pop-uplocaties
Ook deze week staan er weer pop-uplocaties in de regio. Je kunt daar zonder afspraak terecht voor je eerste of tweede vaccinatieprik. Op donderdag 25 november en donderdag 2 december is het mobiele vaccinatieteam van 08.00 – 13.00 uur aanwezig in Het Gebouw in Leiden-Noord. Op zaterdag 4 december kun je van 12.00 – 17.00 uur langskomen in activiteitencentrum Nexus in Hillegom.

Vaccinatiegraad
Op dit moment heeft 85% van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. En 83% van de 12-plussers is volledig gevaccineerd.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op  www.eengezonderhollandsmidden.nl

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp