Gemeente Woerden doet mee aan Orange the World 2021

Wereldwijde aandacht voor bestrijding van geweld tegen jonge meisjes en vrouwen.

Woerden – Gemeente Woerden zegt ‘nee’ tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. De campagne die gericht is op het bestrijden van geweld tegen jonge meisjes en vrouwen, start op 25 november (Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) en eindigt op 10 december (Internationale Dag van de Rechten van de Mens). Dit zijn de 16 ‘days of action’ tegen geweld tegen vrouwen. Tijdens deze days of action vinden in meer dan 100 landen acties plaats, waaronder het oranje uitlichten van gebouwen en andere objecten. Ook Woerden kleurt op meerdere plekken oranje.

De 16 days of action in Woerden
In navolging van internationale objecten zoals Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor, zal in Woerden onder andere het kasteel oranje worden uitgelicht. Daarnaast krijgt ook de Rijnstraat een oranje gloed. Bij het gemeentehuis zal de Orange the World-vlag wapperen. Ook zijn (maatschappelijke) partners bij de actieperiode betrokken. We stellen hiervoor Tony Chocolonely Orange the World repen ter beschikking aan organisaties waar op regelmatige basis inwoners samenkomen voor een kop koffie. De gedachte is dat tijdens het eten van de reep ook het gesprek over geweld tegen vrouwen wordt gevoerd. De chocolade zal ook geserveerd worden tijdens de raadsvergadering van 25 november. 

Het staat andere organisaties natuurlijk vrij om ook acties te organiseren tijdens de actieperiode en zo het onderwerp breder onder de aandacht te brengen. 

Waarom deze actie?
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen, is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World. In Nederland doet inmiddels het merendeel van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne. Bijvoorbeeld door een gebouw oranje uit te lichten of de Orange the World vlag uit te hangen, en door in de gemeenteraad en lokale samenleving extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen. 

Burgemeester Victor Molkenboer: “Dit is niet alleen ver weg een probleem; het gebeurt ook dichtbij. Deze vorm van geweld kunnen we niet tolereren. Het is belangrijk om hierover het gesprek aan te gaan en daarom is het goed dat de gemeenteraad gevraagd heeft om ook in Woerden met deze actie mee te doen. We hopen dat steeds meer lokale organisaties zich zullen aansluiten bij dit initiatief.”

Iedereen kan helpen geweld te voorkomen 
In 2021 is het thema van de campagne in Nederland preventie. Het is belangrijk om meer te investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. En niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens. Inwoners die in actie willen komen, kunnen zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij/zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp