GGD Hollands Midden start vrijdag met de boosterprik

Regio – De GGD Hollands Midden is de eerste regio die start met de boosterprik. Vanaf vrijdag 19 november zijn de eerste 80-plussers welkom op de vaccinatielocaties. Als de 80-plussers aan de beurt zijn geweest, volgt de leeftijdsgroep van 60 tot en met 79 jaar. De verwachting is dat de GGD’en daar in januari 2022 mee kunnen starten. Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie boven op de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het immuunsysteem om de bescherming tegen covid-19 te versterken. De extra prik helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Mensen geboren in of voor 1961 krijgen de boostervaccinatie als eerste aangeboden, omdat zij na hun eerste vaccinatie(s), vanwege hun leeftijd, een minder hoge bescherming bereiken tegen corona.

Boosterprik ook voor zorgpersoneel
Ook zorgpersoneel met direct patiëntcontact krijgt een boostervaccinatie aangeboden. Dit om te voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona. Door het sterk toenemende aantal besmettingen met het coronavirus, worden ook meer mensen opgenomen in het ziekenhuis. De druk op de zorg neemt daarmee nog verder toe. De boostervaccinatie moet voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona.

Boosterprik met mRNA-vaccin
Iedereen die in aanmerking komt voor een boostervaccinatie krijgt een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Ook als je eerst een ander soort vaccin hebt ontvangen. Een mRNA-vaccin kan namelijk veilig gecombineerd worden met andere typen vaccins zoals Janssen of AstraZeneca. Je kunt niet zelf kiezen welk mRNA-vaccin je krijgt. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid op de locaties.

Geen gevolgen voor coronabewijs
De boosterprik heeft geen invloed op de CoronaCheck-app. Zowel het coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als het coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland blijven geldig na één prik Janssen of twee prikken Pfizer/Moderna/AstraZeneca.

Wil je extra informatie over de boostervaccinaties? Kijk dan op de website van het RIVM. 

Onderwijspersoneel blijft welkom zonder testafspraak
Vanwege de grote drukte op de teststraten, is het voorlopig niet meer mogelijk om zonder afspraak langs te komen voor een test. Die regel geldt echter niet voor personeel binnen het onderwijs of de kinderopvang. De GGD Hollands Midden heeft dagelijks een speciaal inloop uur voor het testen van deze doelgroep. Medewerkers binnen het onderwijs en de kinderopvang kunnen daar nog steeds zonder afspraak terecht.

Nieuwe testlocatie Bergambacht
In de week van 29 november opent de GGD een nieuwe testlocatie in Bergambacht. De testlocatie komt in sporthal de Waard aan de Meidoornstraat 7. De testlocatie is straks vijf dagen in de week geopend, van maandag tot en met vrijdag. Testen kan voorlopig alleen op afspraak.

Voorlichting en fijnmazig vaccineren
Voorlichting is heel belangrijk in het traject van fijnmazig vaccineren. De GGD gaat dan in gesprek met mensen in groepen waar de vaccinatiegraad achterblijft. Die mensen hebben vaak nog veel vragen over corona(vaccinatie). Zoals bijvoorbeeld over de veiligheid van het vaccin, bijwerkingen, vaccinatie en zwangerschap en natuurlijk over de boosterprik. De GGD gaf op 11 en 15 november voorlichting aan groepen van 12 – 18 personen in een taalcafé in Noordwijk en in buurtcentrum De Walvis in Gouda.

Naast voorlichting wordt er ook nog steeds in wijken gevaccineerd. Op dinsdag 23 en woensdag 24 november is de 2e prikronde in Sporthal het Spant in Leimuiden. In Leiden-Noord is het mobiel vaccinatie team aanwezig in Het Gebouw op donderdag 25 november en donderdag 2 december. De minderjarige asielzoekers in Bodegraven krijgen op dinsdag 23 november hun 2e Pfizer prik aangeboden. 

Vaccinatiegraad
Op dit moment heeft 84% van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. En 83% van de 12-plussers is volledig gevaccineerd.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp