Moed en ongemak tijdens Stadsgesprek Racisme en Discriminatie

Gouda – Wees moedig in je ongemak. Dat was het motto van het Stadsgesprek Racisme en Discriminatie dat plaatsvond in de Week van Respect (8 t/m 14 november). En ongemakkelijk was het. Om te horen hoe een stadsgenoot een uitgaansgelegenheid moest verlaten om zijn huidskleur. Of mishandeld werd om zijn geloof.  

Zo’n 75 aanmeldingen waren er voor het gesprek; van scholieren tot volwassenen. De sfeer was intiem, zonder pers en mobieltjes. In die veilige omgeving durfden jong en oud zich uit te spreken, waarbij het gesprek soms een verrassende wending nam. Waarom bijvoorbeeld, spreken we van ‘laagopgeleid’, en niet van ‘praktisch opgeleid’? 

Tekenend voor de stad 
De avond werd treffend in beeld gebracht door de Sketching Maniacs. De tekening, die net is verschenen, wordt geëxposeerd als eerste in een serie. Nieuwe afleveringen volgen, nauw aansluitend bij Gouda750 ‘Geef Gouda door’, in de wijken of met scholen onder de noemer ‘burgerschap’. Want de avond maakte wel duidelijk dat daar grote behoefte aan is.  

Het Stadsgesprek werd georganiseerd door het Antidiscriminatie Platform Gouda. Dat is een nieuw samenwerkingsverband van Libertum, de Regenboog Alliantie, Stichting 21 maart, Stichting Inclusie en Discriminatiebestrijding, Amnesty International, de Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking en Stichting Antisemitisme Preventie samen met de gemeente en een aantal Goudse inwoners.  

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp