Donkere Dagen Offensief (DDO) Wijkteam Bodegraven-Zuid

Bodegraven – Wist u dat er tot 1 november 2021 in Bodegraven al 21 woninginbraken hebben plaatsgevonden? Dat een woninginbraak een High Impact Crime (HIC) is? De impact van HIC-delicten is groot. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de directe omgeving. Het veiligheidsgevoel in de buurt kan door High Impact Crimes worden aangetast.

Wijkteam Bodegraven-Zuid organiseerde samen met de wijkagenten van Bodegraven op maandag 8 november een veiligheidsactie. Samen met de BOA’s en een aantal raads- en commissieleden zijn we de wijken in Bodegraven-Zuid ingegaan op zoek naar woningen die slecht tot niet verlicht zijn.

Inbrekers zijn in de wintermaanden het meest actief in de vooravond. Als het ’s avonds donker is en er brandt op dat moment geen licht in een woning, weet een inbreker dat er niemand thuis is.

Bij onverlichte woningen hebben we die avond een envelop met informatie en preventietips van de politie in de brievenbus gedeponeerd. Er zijn die avond zo’n 130 enveloppen uitgedeeld. Opvallend was dat het merendeel daarvan in de wijk Weideveld door de brievenbus gedaan zijn.

Licht zet inbrekers in het zicht

Bent u niet thuis? Laat het licht aan. Verlichting geeft de indruk dat u toch thuis bent. Gebruik een tijdschakelaar en vergeet de buitenlamp niet.

Een inbreker heeft maar 30 seconden nodig om in te breken. Hij geeft het vaak op als het langer duurt. Een aantal tips om het een inbreker lastig te maken:

  • Geef je woning een bewoonde indruk. Gebruik tijdschakelaars en bewegingssensoren.
  • Sluit ramen en deuren en doe alles op slot. Ook als je alleen even boodschappen gaat doen of de hond uit gaat laten.
  • Laat sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten.
  • Leg waardevolle spullen uit het zicht.
  • Meld je aan bij een WhatsAppgroep in jouw buurt via Whatsapp-alert | Gemeente Bodegraven-Reeuwijk.
  • Weekendje weg? Licht de buren in, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.
  • Bel direct 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.
  • Tot slot: wacht niet totdat je zelf slachtoffer wordt, maar zorg preventief voor goed hang-en-sluitwerk. Bewoners met dit keurmerk hebben tot 80% minder kans op een inbraak. Verschillende inboedelverzekeringen geven korting als je huis PKVW-gecertificeerd is.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp