Nederlands Kampioenschap Lifesaving voor aspiranten in Gouda

Gouda – Zondag 7 november werd in het Groenhovenbad het Nederlands Kampioenschap Lifesaving voor aspiranten (jeugd t/m 14 jaar) georganiseerd door Reddingsbrigade Nederland. De Goudse Reddingsbrigade nam de praktische organisatorische taken op zich. Na de verplichte QR-coronacheck aan de deur van het zwembad mochten ze eindelijk naar binnen…. de ouders waren duidelijk zenuwachtig: hoe zou hun kind het deze wedstrijd doen? Hierover kunnen we kort zijn, álle kinderen hebben het geweldig goed gedaan!

Zoals bij elke belangrijke wedstrijd startte ook dit NK met een officieel gedeelte, hierin werden de deelnemende reddingsbrigades aan het publiek voorgesteld, werden er speeches gehouden én klonk het Wilhelmus in het zwembad. Om 10:30 uur ging de wedstrijd van start met het onderdeel hindernis zwemmen. Hierbij gaan de deelnemers vanaf het startblok te water en zwemmen 50 of 100 meter vrije slag, onderweg moeten zij 2 of 4 maal onder een hindernis duiken. Vervolgens kwamen onderdelen als ring duiken en ring vervoeren (met en zonder zwemvliezen), reddingswisselslag en lifesaver aan bod.

Voor de oudste categorie zwemmers stond ook het onderdeel 100 meter superlifesaver op het programma. De zwemmer legt vooraf zijn/haar vliezen en gele rescuetube pakklaar naast het startblok, allereerst wordt 25m vrije slag gezwommen om aan de overzijde een ring op te duiken, deze ring wordt terug naar de start vervoerd. Aangekomen bij het startblok blijft de zwemmer in het water, pakt razendsnel de tube, hangt deze om, trekt de zwemvliezen aan en zwemt weer naar de overkant om de reddingspop vast te klikken in de tube en racet de laatste 25 meter mèt pop richting finish.

De Goudse Reddingsbrigade stond aan de start met 11 deelnemers, zij hebben veel persoonlijke records verbroken. Na een dag keihard zwemmen heeft Gouda er 3 Nederlands Kampioenen bij!! Frédérique Bos werd 5-voudig Nederlands kampioen en zij zwom 2 Nederlandse records. Max Cornelissen werd Nederlands Kampioen op 1 onderdeel en hij nam 4 zilveren medailles in ontvangst. Eric Schep werd op 5 onderdelen Nederlands kampioen en won daarnaast 1 zilveren medaille. Ook zwemster Jasmijn de Roon mocht het podium beklimmen, zij won 3 zilveren medailles.