EditieGroeneHart.nl wil toegankelijk zijn voor laaggeletterden en daarbij hebben we jouw hulp nodig!

Bodegraven-Reeuwijk – Hoe leuk is het wanneer je lekker kunt lezen? Toch kan in Nederland maar liefst een op de zes mensen boven de 16 jaar niet goed lezen of schrijven. Dit wordt laaggeletterd genoemd. Wij schrikken van dit cijfer, want vertaalt naar de gemeente Bodegraven-Reeuwijk hebben bijna 4.000 mensen moeite om dagelijks het lokale nieuws te volgen. 

Wij vinden het als omroep belangrijk dat iedereen op de hoogte is wat er in onze gemeente aan de hand is. Of het nu gaat over politiek, cultuur, verenigingen, maatschappelijke ontwikkelingen, een brand, dijkverschuiving of over een spoorwegovergang die een tijd is afgesloten. Een volwassene die laaggeletterd is heeft moeite met lezen, schrijven en/of rekenen en is vaak ook beperkt in digitale vaardigheden. Het is onvoorstelbaar hoe ingewikkeld de wereld is wanneer je dagelijkse informatie niet kan volgen.

Help ons nieuws toegankelijk te maken
De komende maanden gaan wij in samenwerking met RTW FM, lokale/regionale beleidsmedewerkers en partners een initiatief bouwen, waardoor het lokale nieuws wel te volgen is voor mensen die laaggeletterd zijn. Dat kunnen we – als vrijwilligersorganisatie- niet alleen. Daar hebben we mensen voor nodig die ons hierbij gaan helpen.

Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers die met ons het verschil gaan maken door samen dit unieke project van de grond te tillen. Een website waarop een belangrijke selectie van het lokale nieuws wordt aangeboden op een manier die ook voor laaggeletterden aantrekkelijk is.

Daarvoor moeten bestaande nieuwsberichten worden hertaald naar toegankelijke nieuwsberichten. Je hoeft dus niet zelf te schrijven, maar te herschrijven. We willen een team opzetten, waarin iedereen een paar berichten per week voor zijn of haar rekening neemt en natuurlijk krijg je daarvoor alle support en hulp van ons.

Wil je meehelpen, meedenken of meedoen, stuur dan een mail naar info@editiegroenehart.nl  o.v.v. laaggeletterdheid.  

(leeftijd is totaal onbelangrijk, enthousiasme wel)

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter