Dag van de Mantelzorg: 6 tips om je zorg te delen

10 november is de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop we de 5 miljoen mantelzorgers die Nederland telt in het zonnetje zetten. Mantelzorgen is mooi, maar kan soms ook zwaar zijn. Om overbelasting te voorkomen, is het belangrijk om je zorg te delen en ondersteuning te vragen als dit nodig is. Zo houdt je het als mantelzorger beter vol. Lees de tips over hoe je je zorg kunt delen. 

1. Neem je omgeving in vertrouwen
Hulp komt meestal niet vanzelf op je af. Vaak willen mensen je wel helpen, maar weten ze niet dat je hulp nodig hebt. Daarom is het belangrijk om je omgeving in vertrouwen te nemen. Zoals vrienden, familie of kennissen.

De voordelen hiervan zijn:

  • Je kunt je verhaal bij hen kwijt en ervaringen uitwisselen;
  • Je kunt hen vragen je te helpen. Zo wordt het minder zwaar;
  • Het kan je een veilig gevoel geven dat er mensen zijn die bij de zorg kunnen helpen of af en toe iets van je overnemen;
  • Ze voorkomen dat je zelf in een isolement raakt.

2. Doe de Mantelzorgtest
Benieuwd naar de hulp die beschikbaar is? Doe de Mantelzorgtest. Deze online test bestaat uit vier eenvoudige stappen. Na het invullen van je zorgtaken (zoals boodschappen doen, koken of vervoer), zie je welke mogelijkheden er zijn om je te ondersteunen. Denk aan het vragen van buurtgenoten die online hebben aangegeven te willen helpen, advies over de omgang met dementerende mensen of het regelen van vervoersmiddelen.

3. Praat erover op werk
Balans vinden tussen werk en mantelzorg kan een hele uitdaging zijn. Het helpt als je werkgever weet dat je mantelzorger bent. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over flexibele werkuren, thuiswerken, verlofdagen sparen of andere werkzaamheden oppakken als het even tegenzit. Veel leidinggevenden zijn bereid om mee te denken. Aarzel dus niet en praat erover.

4. Gebruik app en websites voor organiseren van de zorg
Met verschillende mensen voor iemand zorgen kan ingewikkeld zijn. Gebruik een digitaal zorgdagboek of app om duidelijke afspraken te plannen, data in de agenda te plaatsen en nieuwtjes uit te wisselen. Voorbeelden hiervan zijn wehelpen.nl, carenzorgt.nl en getfello.com.

5. Contact de Mantelzorglijn
Heb je vragen of behoefte aan een luisterend oor? Neem contact op met de professionals van de Mantelzorglijn via 030 760 60 55. Je kunt ze ook bereiken via WhatsApp: 06 27 23 68 54.

6. Vind professionele hulp
Naast hulp vragen aan vrienden, familie, buren en je leidinggevende, kan je ook aankloppen bij de gemeente en/of zorgprofessionals voor professionele hulp. Het Wmo-loket en het steunpunt mantelzorg van de gemeente denken met je mee over vervangende ondersteuning en zorg. Ga naar www.mantelzorg.nl/mantelzorgondersteuning-in-jouw-gemeente. De huisarts of wijkverpleegkundige kunnen je helpen als je last hebt van lichamelijke en/of psychische klachten. Zij kunnen medisch advies geven en doorverwijzen naar de juiste hulp en ondersteuning. 

Deel je zorg
De Dag van de Mantelzorg en Mantelzorgtest zijn onderdeel van de campagne ‘Deel je zorg’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De campagne stimuleert mantelzorgers om over hun zorgen te praten en (professionele) hulp in te schakelen als dat nodig is.

Meer weten?
Ga naar  mantelzorg.nl/deeljezorg voor meer informatie en tips. Daar vind je ook de Mantelzorgtest.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp