Woningbouwvereniging viert start groot onderhoud aan Rietveldwoningen!

Reeuwijk – Woensdag 3 oktober hebben Woningbouwvereniging Reeuwijk en Smits Vastgoedzorg de start van het groot onderhoud aan de 52 Om-en-om woningen ontworpen door Rietveld gevierd. Bijzonder daarbij is het blok van 8 Rietveldwoningen waarbij de gevel in de stijl van Rietveld wordt ‘teruggebracht’. Er werden rondleidingen gegeven door de twee modelwoningen en er werden verschillende speeches gehouden. Bewoners, de erfgoedcommissie, WDJArchitecten, ambtenaren en de Rietveld stichting waren o.a. aanwezig. 

Speech wethouder Dirk Jan Knol
 

De bekende om-en-om-woningen in Reeuwijk worden zoveel als mogelijk teruggebracht naar de originele staat. Smits Vastgoedzorg heeft, als aannemer, dit grote project onder zijn hoede genomen. Hierbij ligt de focus op de energetische maatregelen, het behoud van cultureel erfgoed en leefbaarheid. Smits Vastgoedzorg heeft veel ervaring met het uitvoeren van groot onderhoud in bewoonde staat en besteedt veel aandacht aan de bewonersbegeleiding. “Met veel enthousiasme zijn we gestart, ook al beseffen we dat de uitvoering van de werkzaamheden best veel vraagt van de bewoners. Samen met Woningbouwvereniging Reeuwijk en de bewoners gaan we er een mooi project van maken met mooie, comfortabele woningen.” aldus Hans van der Krogt , directeur Smits Vastgoedzorg.

Unieke woningen
De woningen hebben unieke elementen, zoals veel binnenvallend daglicht door grote ruiten, de voortuin van de ene woning grenst aan de achtertuin van de andere woning, eenvoudig van opzet maar kwalitatief goed. “Waar het om gaat is dat de bewoners er goed en comfortabel wonen en dat deze woningen weer 25 jaar goed meekunnen. Natuurlijk zullen er wel vaker nieuwsgierige architectuur liefhebbers langs de Erasmusweg rijden. Dat is alleen maar leuk.” Vertelt Esther van Beelen, bestuurder Woningbouwvereniging Reeuwijk.

Het ontwerp van Gerrit Rietveld
Rietveld ontwikkelde vanaf de jaren 20 langzaam een voorliefde voor volkswoningbouw. “Om een woning goedkooper te maken, zonder qualiteitsvermindering, moet zij kleiner en eenvoudiger zijn” aldus Rietveld toentertijd. Deze zoektocht resulteerde in 1928 in het “het Kernhuis”, hierbij was de ‘verkeersruimte’ tot een minimum beperkt werd, zodat de leefruimte groter konden worden. Met verkeersruimte worden een gang, een portaal of bijvoorbeeld de overloop bedoeld. Een afgeleide van dit “Kernhuis”-principe is toegepast bij de woningen in Reeuwijk, ook hier is de kern van de woning zo compact mogelijk gehouden om de leef- en slaapkamerruimten zo groot mogelijk te kunnen maken. 

Het project
De 52 om-en-om-woningen in Reeuwijk krijgen een instandhoudingsbeurt voor 25 jaar. Daarbij wordt de buitenschil van de woningen aangepakt en worden de woningen energetisch verbeterd naar minimaal label B. Tevens krijgt de overgang van de privétuinen naar het openbare gebied meer kwaliteit, door het plaatsen van groene hekwerken vol klimplanten, poorten en een extra bergingen. Alle 52 woningen zijn ontworpen door de bekende architect Gerrit Rietveld. Er is voor gekozen om voor één woningblok van 8 woningen de uitstraling van de buitengevel conform het oorspronkelijke Rietveld-ontwerp terug te brengen. In 1957 werden de eerste schetsen van deze unieke woningen gemaakt. In januari 1959 werden de eerste woningen in gebruik genomen.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp