Waar waren de heren van de Raad?

In mijn directe omgeving heb ik gezien dat kanker nooit alleen diegene treft die het overkomt. Soms loopt het gevecht goed af, soms ook niet. Maar het is duidelijk. Deze ziekte maakt geen onderscheid en kent alleen maar verliezers. Hoe dankbaar je als overlever ook bent, het leven is nooit meer hetzelfde. Van het gevoel ‘Het zal toch niet…’, kom je zelden af. Tegelijk kan iedere partner je vertellen, treft het jouw geliefde, dan sta je vrijwel machteloos aan de zijlijn. Je bent er, maar verder kijk je met lede ogen en veel verdriet toe hoe jouw lief strijd voor het leven.

Daarom waren de woorden die Merel van Dijk, fractievoorzitter van GroenLinks, vorige week tijdens de gemeenteraad sprak zo raak. “Een vreselijke rotziekte die de hele omgeving treft”. Ze werden aangehaald naar aanleiding van een verzoek van de gemeente Oostzaan een motie in te dienen bij de staatssecretaris voor Volksgezondheid. Die heeft besloten voortaan niet eens in de twee, maar iedere drie jaar vrouwen preventief te screenen op borstkanker. Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker en het is de meest voorkomende kanker die vrouwen kan treffen. Juist dankzij preventief borstonderzoek is er een grotere kans op een succesvolle en vaak minder ingrijpende behandeling.

Merel deed het woord namens de ‘Dames van de Raad’ die daarna trots met elkaar en het Roze Lint poseerden voor de camera.

Van het besluit van de staatssecretaris kun je van alles vinden en iedere specialist kan onderstrepen waarom preventief onderzoek zo belangrijk is. Het is dan ook jammer dat de dames het verzoek ‘slechts’ symbolisch steunen en het ‘te ver vonden gaan’ om die motie ook echt in te dienen namens de gemeente bij de staatssecretaris. Daarmee werd het symbool wel heel erg symbolisch.

Wat pijnlijk opviel was dat de heren in het plaatje prominent ontbraken. Daarmee werd het onderwerp borstkanker in onze raad wel heel erg afgedaan als een ‘vrouwendingetje’. Had daar niet ieder gemeenteraadslid moeten staan? Man en vrouw. Trots met het Roze Lint op de borst? Solidair met alle slachtoffers? Want kanker treft ons allemaal!

 Mooi gedaan dames, maar waar waren de heren van de raad?

Kees van Vliet

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter