Meehelpen zagen tijdens de Natuurwerkdag

Bodegraven-Reeuwijk – Al 20 jaar organiseert LandschappenNL samen met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties elke eerste zaterdag van november de Natuurwerkdag. Het grootste vrijwilligersevenement in het groen! Op meer dan 500 locaties verspreid door het hele land zetten jong en oud zich in voor natuur en landschap en dragen zo bij aan een groene leefomgeving.   In Bodegraven-Reeuwijk kun je op zaterdag 6 november van 9:00 – 15:30 aan de slag in het Geriefhoutbos in de polder Oukoop in Reeuwijk.

Polder Oukoop
Polder Oukoop is een fraai veenweidegebied gelegen tussen de Reeuwijkse plassen en de Enkele Wiericke. De geriefhoutbosjes in deze polder zijn waardevolle cultuur- historische landschapselementen die we willen behouden. Daarnaast is het onderhoud van deze bosjes noodzakelijk omdat in de polder Oukoop actief weidevogelbeheer wordt gedaan. Al vele jaren wordt door het IVN IJssel en Gouwe op deze locatie gewerkt tijdens de nationale natuurwerkdag.

De werkgroep Vrijwillig landschapsbeheer van het IVN IJssel en Gouwe nodigt iedereen van harte uit om aan de slag te gaan om twee naast elkaar gelegen geriefhoutbosjes te behouden. We gaan een aantal te hoge elzen en wilgen in het geriefhoutbos afzetten en opschot snoeien.  Dit is niet alleen nodig om te voorkomen dat te hoog geworden bomen omwaaien met het risico dat het bosje uiteindelijk zal verdwijnen.  Ook vormen hoge bomen in de polder uitkijkplaatsen voor kraaien en roofvogels waardoor weidevogels de omliggende weidegebeiden gaan mijden om te broeden. De afgezette bomen zullen verwerkt worden tot palen en takkenbossen waarmee de oevers van het bosje dat omringd wordt door water hersteld kunnen worden.  Door een deel van de bomen af te zetten valt er ook meer licht op de bodem waardoor de groei van bloemrijke vegetatie gestimuleerd wordt. Hier profiteren insecten en vogels weer van. Onder begeleiding van ervaren vrijwilligers zal er voor iedereen, dus ook de minder ervaren deelnemers, zwaarder maar zeker ook licht werk te doen zijn. Trek stevige schoenen of laarzen aan, draag werkhandschoenen en pas je (regen)kleding aan het weer aan. Het IVN zorgt voor soep tijdens de lunch. 

Geriefhoutbos polder Oukoop Reeuwijk

Datum: zaterdag 6 november 2021
Tijd: 09.00 – 15.30
Werkzaamheden: Zagen
Er is werk voor: Maximaal 24 personen (24 volwassenen, 0 kinderen), er zijn nog 11 plekken (11 volwassenen, 0 kinderen) over
Koffie, thee, lunch: Koffie, thee, lunch zelf meenemen
Adres: Oukoopsedijk 7, 2811 NE Reeuwijk
Verzamelplek: Locatie ligt aan de openbare weg en wordt aangegeven met een spandoek. Er is beperkte parkeergelegenheid, kom zoveel mogelijk met de fiets

Aanmelden kan via deze link

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter