De mondkapjes en 1,5 meter zijn terug

Het gaat niet goed en het aantal besmettingen stijgt razendsnel. Ook het aantal opnames in de ziekenhuizen en ic´s is te hoog, waardoor veel ziekenhuizen de reguliere zorg opnieuw moeten afschalen. Vanavond maakte premier Mark Rutte tijdens een persconferentie nieuwe maatregelen bekend.

Vaccinatie wordt nog steeds gezien als de weg uit deze corona-crisis. Vandaar dat het kabinet het advies van de gezondheidsraad gaat opvolgen. Er komt een boosterprogramma, waarbij ouderen boven de 60 als eerste een derde vaccinatie kunnen krijgen. Hugo de Jonge gaf aan dat nog steeds 13% van de Nederlander niet is gevaccineerd en deed een dringend moreel beroep op deze groep. Daarbij benadrukte hij dat bij vragen of ongerustheid over bijwerkingen het belangrijk is dat deze groep antwoorden zoekt.

De premier sprak over een dringend advies en nadrukkelijk niet over een plicht. Volgens Rutte staan of vallen de maatregelen met de inzet van de samenleving om met elkaar de cijfers naar beneden te krijgen.

Dringend advies
Het dringend advies is om 1,5 meter afstand te houden, zo vaak mogelijk handen te wassen, geen handen schudden, niet knuffelen en veel te ventileren. Op meer plekken gaat er met directe ingang gecontroleerd worden op het coronabewijs, zoals in de horeca buitenterrassen, diverse doorstroomlocaties zoals musea en pretparken en sportscholen. Bij de amateursport wordt niet alleen het publiek, maar ook spelers gecontroleerd.

De maatregelen die aanvullend gaan gelden

  • Binnenlands reisadvies: mijd drukte onderweg en reis buiten de spits.
  • Blijf zoveel mogelijk thuis werken en in ieder geval 50% van de tijd
  • Vanaf 6 november zijn de mondkapjes opnieuw verplicht voor alle publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt
  • Het coronatoegangsbewijs geldt nu ook in onder andere sportscholen, zwembaden en – na wetswijziging – in ‘doorstroomlocaties’ als dierentuinen en pretparken, bij georganiseerde sport-, kunst-, en cultuurbeoefening vanaf 18 jaar

Mochten de maatregelen er niet toe leiden dat de cijfers drastisch dalen, dan overweegt het kabinet ook werkgevers te vragen of zelfs te verplichten de QR-code op het werk te controleren. Om dit echter mogelijk te maken moet eerst een wetswijziging in gang worden gezet.

De komende dagen worden de cijfers door het kabinet nauwlettend in de gaten gehouden. Mocht het niet de goede kant uitgaan, dan komt het kabinet op 12 november met vergaande maatregelen.

De volledige lijst met maatregelen is hier te vinden.

MEER

Deel dit bericht:

Facebook
WhatsApp